Maaninkavaara

Miika Nousiaisen Metsäjätin ja Vadelmavenepakolaisen jälkeen luin väliin jääneen kirjan Maaninkavaara. Kirja on tuttua Nousiaista, enemmän yhtymäkohtia Maaninkavaaralla on Vadelmavenepakolaiseen kuin Metsäjättiin, sillä teoksen pääteemaan, juoksuun, suhtaudutaan yhtä fanaattisesti kuin Vadelmavenepakolaisessa ruotsalaisuuteen. Metsäjätti on näiden rinnalla paljon realistisempi teos.

Kirjan takakansi (vuoden 2011 painos, Seven-pokkari) tiivistää juonen hyvin:
Martti Huttusen päässä on yksi ainoa tavoite: Suomen kestävyysjuoksumaineen palauttaminen.
Lahjakkaan pojan mystinen katoaminen jättää valmentajaisän tyhjän päälle, joten teini-ikäinen Heidi päättää juosta isänsä ylös masennuksesta. Kun Martti alkaa koulia tytöstä huippu-urheilijaa, tavallinen arki saa jäädä. Heidi käy koulua painoliiveissä, nukkuu yönsä magneettirummussa – ja juoksee.
Harjoitukset saavat yhä absurdimpia sävyjä, ja pian äidinkin on aika avata Lomakouhero-romantiikan sumentamat silmänsä. Voiko Huttusen perhettä enää pelastaa vai vaatiiko isän pakkomielle jo veronsa – korkojen kanssa?

Kirja on koukuttava. Koko ajan haluaa tietää, mitä sitten tapahtui. Laittoiko Heidi vihdoin vastaan isälleen? Alkaisiko isä kohta ajatella muutakin kuin juoksua? Milloin äiti herää tilanteeseen? Kerronta vaihtelee isän ja Heidin välillä. Nousiainen osaa hämmästyttävän hyvin eläytyä sekä juoksuhullun isän että kahdeksasluokkalaisen Heidin ajatusmaailmaan – molemmat kuulostavat uskottavilta. Kirja vilisee faktoja Suomen juoksun historiasta, sillä isä elää sen kautta. Juoksun historia on isän historiaa, ja hänen mielestään ilmeisesti sen kuuluisi olla kaikkien muidenkin historiaa.

Erikoisinta on ehkä se, että kirjan luettuani minunkin teki mieli lähteä lenkille. En tosiaankaan millekään rääkkilenkille kuten kirjassa, mutta edes kävelylle…
Mielestäni Maaninkavaara oli parempi kuin Vadelmavenepakolainen, mutta silti Metsäjätti vie edelleenkin voiton. Eli tähän asti Nousiaisen kirjat ovat vain parantuneet jatkuvasti. Seuraavaa odotellessa!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s