Vadelmavenepakolainen

Luettuani ensin Miika Nousiaisen uusimman, Metsäjätin, päätin etsiä käsiini myös aiemmin ilmestyneet teokset Vadelmavenepakolainen ja Maaninkavaara. Ensimmäisenä luin Vadelmavenepakolaisen. Kuten Metsäjättikin, se oli jälleen teos, jota ei malttaisi jättää käsistään.

Mikko Virtasella on ongelma. Hän ei tahdo olla suomalainen mies, mörökölli, ahdistuksen ja huonon itsetunnon ruumiillistuma. Hän on päättänyt tulla ruotsalaiseksi.” (Takakansi vuoden 2012 painoksessa, Seven-pokkari.)

Mikko Virtanen tuntee itsensä ”kansallisuustransuksi”, ruotsalaiseksi mieheksi suomalaisen vaatteissa. Hän alkaa tietoisesti opetella ruotsalaisuuteen liittyviä asioita ja päätyykin monien sattumusten kautta Mikael Anderssoniksi Göteborgiin. Matkan varrella sattuu kuitenkin niin paljon (kummallisia) asioita, ettei kaikki lopulta mene ihan niin kuin Strömsössä. Tulkitsin itse niin, ettei Nousiainen pyrkinytkään luomaan oikeaa, realistista kuvaa Ruotsista ja ruotsalaisista (kuten joissain kirjan arvosteluissa ajateltiin), vaan hän kuvaa ennemminkin sitä, millaisina me suomalaiset, kaikki mikkovirtaset, tuo naapurimaa nähdään. Miten he ovat iloisia, sosiaalisia, aina oikeassa, hyväksyviä, lempeitä ja vaikka mitä, kun taas suomalaiset ovat niiden vastakohtia. Oikeastaan koko Mikko Virtasen halu olla ruotsalainen onkin vain osa Mikko Virtasen suomalaisuutta.

Vadelmavenepakolainen oli nousiaismaisen hauska. Loppua kohden en tosin jaksanut enää hymähdellä kirjan huumorille, sillä sitä tuntui olevan joka sivulla, joka tapahtumassa. Huumori ei loppuvaiheessa enää yllättänyt vaan alkoi jopa ehkä toistaa itseään. Pidin Metsäjätistä paljon enemmän – mikä on tietysti positiivinen asia siinä mielessä, että Nousiainen ilmeisesti parantaa koko ajan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s