Flunssantorjuntaa

Minusta on tämän syksyn aikana tullut flunssantorjunta-ammattilainen. Päiväkodissa etenkin pienten ryhmässä aina joku lapsista on kipeänä ja aikuisistakin vähintään yhdellä on aina ”selkeesti flunssa tulossa”. Minullakin on ollut useampi melkein-flunssa ja pari ihan kunnon flunssaakin. Ja se kamala enterorokkokin kaupan päälle.

Pahin flunssa oli ehdottomasti yhtenä viikkona alkusyksystä, kun olin aloittanut töissä ja illat piti juosta Nurmijärvellä Seitsemän veljeksen harjoituksissa. Illat alkoivat olla hyvin viileitä ja jälkikäteen ajateltuna ei ollut mitään järkeä kulkea niin kipeänä sekä töissä että tuolla. Oikeasti on ihme, etten saanut mitään pahoja jälkitauteja vaan jonkin ajan kuluttua olin jo ihan terve. Menin päivät särkylääkkeiden voimalla, mukanani kulki särkylääkkeet, nenäliinat, Finrexinit, kurkkupastillit ja vesipullo, minne tahansa menin. Kamalinpia olivat ne yskänkohtaukset, mitä et voinut estää. Eniten pelkäsin, että ne iskisivät auton ratissa (minulla oli tuon kuukauden auto lainassa harjoitusten vuoksi) ja pidin huolen, että vesipullo ja pastillit olivat heti käden ulottuvilla ilman, että katsettakaan tarvitsi liikenteestä irrottaa. Jollain tavalla tuo raikkaan kirpeässä ulkoilmassa olo (harjoitukset olivat siis ulkona) ehkä kuitenkin auttoi, ja oli helpompi hengittää. Finrexin lämmitti mukavasti.

Yksi tärkein tekijä flunssien torjunnassa on itselläni ollut tuo kuvassa näkyvä sininen nenäkannu, ”sarvikuono”. Sitä suositeltiin viime talvena poskiontelontulehduksen sairastettuani, eikä ole sellaisesta tarvinnut sen koommin kärsiä. Kannun mukana tulee mitta, ja kannuun laitetaan yksi mitallinen merisuolaa. Kannu täytetään lämpimällä (vähän kädenlämpöistä lämpöisempää) vedellä ja ravistetaan niin, että suola liukenee veteen. Sitten kannusta kaadetaan suolavettä toiseen sieraimeen niin, että pää on kumartuneena vinosti lavuaarin ylle. Vesi valuu toisesta sieraimesta ulos. Ja uskokaa huviksenne – se ei edes tunnu miltään! Valutetaan puoli kannullista toisesta sieraimesta ja loput toisesta. Tärkeintä on, että vesi on oikean lämpöistä ja suolaa on tasan se mitallinen. Muuten se tuntuu ikävältä. Nenäkannuja saa apteekeista, suosittelen kaikille!

Tärkeää on tietysti lepo. Itsestäänselvää, mutta silti niin vaikea toteuttaa. Kerran syksyn aikana olin selvästi tulossa kipeäksi ja olokin oli vähän kuumeinen, mutta menin nukkumaan illalla ennen yhdeksää ja menin aamulla iltavuoroon, eli sain nukkua noin 11 tuntia. Aamulla olo oli ihan toisenlainen ja se flunssa meni sillä ohi.

Ja niin. Olen siis tälläkin hetkellä mitä ilmeisemmin flunssassa. En tiedä onko tämä tarttunut jostain vai oireilenko vain loman alkamisen vuoksi. Onneksi on vielä koko ensi viikko aikaa lomailla, palaan töihin vasta 7.1.!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s