Educa-messuilla

Kävin tänään Educa-messuilla, nyt ensimmäistä kertaa lastentarhanopettajana. Aiemmin on rintakortissa lukenut Helsingin yliopisto, tänään päiväkodin nimi. Educa-messut ovat vuosittaiset kasvatus- ja opetusalan messut Helsingissä, ja tuntuu siltä että paikalla on joka vuosi vain enemmän ja enemmän ihmisiä. Toivottavasti tiloja otetaan jatkossa käyttöön enemmän, sillä ihmismäärä tänään puolilta päivin oli aivan valtava. Jätin osan osastoista vierailematta ollenkaan, kun sinne ei tungoksen takia yksinkertaisesti päässyt. Nappasin mukaan esitteitä vähän joka puolelta sillä ajatuksella, että käyn sitten kotona läpi, mitä kaikkea mukaan tarttui.

Kävin kuuntelemassa Marjatta Kallialan luennon, jonka anti oli ”taattua kallialaa”. Kallialan kursseilla yliopistossa istuneena olen sitä mieltä, että hän kyllä osaa tuoda asiansa esiin. Ja on lähestulkoon kaikissa varhaiskasvatusasioissa samoilla linjoilla kanssani. Ja jos Educa-messuilla oli kaiken kaikkiaan paljon ihmisiä, niin tämä luento oli niin täynnä kuin voi olla. Kaikki istumapaikat olivat täynnä ja ihmisiä seisoi runsaasti salin reunoilla ja takana. Toivottavasti messujärjestäjät huomasivat tämän ja sijoittavat varhaiskasvatusaihesetkin luennot (etenkin Kallialan kaltaiset vetonaulat) isompiin tiloihin.

Kalliala haluaa päiväkoteihin takaisin varhaispedagogiikkaa, mikä on vuosien saatossa kadonnut. Tätä aina kritisoidaan ”tuokiokeskeisyydestä”, ”koulumaisuudesta” ja vaikka mistä, vaikka oikeasti tilanne nykypäivänä on jo pitkään ollut se, etteivät lapset saa tarpeeksi aikuisen pedagogista ohjausta. Kallialan sanoin lapsilla ei todellakaan ole yliannostuksen vaaraa maalaamisessa, leipomisessa, tanssimisessa tai laulamisessa. Lapsi ei vain voi kuulla liian montaa elävästi kerrottua satua! Näin ollen toiminta ei voi olla liian pedagogista. Yliannostuksen vaaraa ei ole. Niin ikään aikuisten tulisi olla mukana lasten leikeissä: leikki on lasten omin juttu, mutta aikuinen voi tehdä paljon leikin hyväksi. Materiaalien tuominen lasten ulottuville, tilojen käytön mahdollistaminen, lasten ideoihin tarttuminen ja omienkin ideoiden esille tuominen auttavat jo paljon. Kalliala myös kiteytti hyvin tärkeän asian: taidekasvatus on jokalapsenoikeus! (Luennon materiaalit pitäisi kai tulla jonnekin myöhemmin näkyville, palataan asiaan kun löydän ne. Seisomapaikan vuoksi en kauheasti saanut muistiinpanoja kirjoitettua.)

Ostin myös kaksi kirjaa. Sata sanaa kasvatuksesta on hyvä perusteos, missä kiteytetään tärkeimmät kasvatuksen käsitteet ja ohjataan laajempien lähteiden äärelle. Erityiskasvatus varhaislapsuudessa on ollut joskus tenttikirjanani, ja nyt ostin sen itsellenikin. Siitä on varmasti apua näissä erityispedagogiikan perusopinnoissa, mistä aiemmin tässä kuussa kerroin. Minulla on joku poistomyynnistä aikaisemmin ostettu samanniminen teos, johon tämä kirja pohjautuu. Moni asia on kuitenkin siitä muuttunut, joten uudempi (2004) teos on tarpeen. Tämäkin alkaa tosin jo olla kohta vanha, luulisin uuden painoksen tulevan piankin (ehkä siksi tämän sai sen verran edullisesti).

Lisäksi messuilta tuli mukaan runsaasti erilaisia esitteitä ja lehtiä. Ensi vuonna uudestaan!

2 kommenttia artikkeliin ”Educa-messuilla

 1. Suketus sanoo:

  Haa, samasta paikasta juuri kotiuduin. Ehkä tönimme toisiamme vahingossa siellä tungoksessa. :)

  Oli tosi mielenkiintoista käydä paikan päällä, sillä en ole aiemmin tuonne eksynyt. Nyt menin ja haalin myös kaikenlaista työn kannalta kiinnostavan kuuloista matskua. Ja pari kirjaa minäkin ostin… Luentoja/tietoiskuja näin kaksi, kun se kolmas etukäteen bongaamani (nettipoliisi) oli peruttu.

  Tuli taas sellainen olo, että taidan olla oikealla alalla ja haluan myös kehittyä koko ajan.

  • Susanna sanoo:

   Ehkä tosiaan törmättiin, ehkä kirjaimellisestikin. :)

   Noilla messuilla tulee aina jotenkin hyvä olo siitä, että Suomesta löytyy noin paljon innokkaita opettajia, jotka haluavat kehittyä ammatissaan. Tuskin kukaan vastentahtoisestikaan tuonne tuli. Maanantaina on toivottavasti töissä eri puolella maata inspiroituneita ja uusia ideoita tulvivia opettajia niin päiväkodeissa kuin kouluissakin! :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s