Energianpuute

Liekö jotain kevätväsymystä ilmassa, mutta viime aikoina on ollut jotenkin vetämätön olo. Töissä tuntuu, että ei ehdi tehdä työtään niin hyvin ja sillä intensiteetillä kuin haluaisi, ja se stressaa. Toki olin viime viikolla flunssainen, joten olo voi johtua siitäkin. Tuntuu, että kaikilla ryhmän lapsilla on alkanut uhmaikä kuin taikaiskusta yhtä aikaa, samalla kun työntekijät sairastavat ja sisätiloista loppuu happi. Lapset ovat tietysti kaikki terveitä ja paikalla samaan aikaan. Sijaisia ei juuri oteta – meillä on onneksi alueella varahoitaja, joka ollaan saatu toistaiseksi hyvin käyttöömme. Koskaan ei voi kuitenkaan tietää milloin jossain muualla on ”akuutimpi tarve”, ja silloin se periaatteessa on vain ilmoitusasia, että ”tänään X ei tulekaan teille”. Suunnittele siinä sitten laadukasta pedagogista toimintaa, kun työntekijöiden määräkään ei ole varmaa.

Keskustelin aamulla työkaverin kanssa aiheesta ”mitä asioita muuttaisit päivähoidon kentällä, jos voisit päättää itse, resursseista välittämättä”. Päädyin seuraaviin seikkoihin:

Ryhmäkoko. Ryhmässä on yksinkertaisesti liikaa lapsia, jotta kaikkia ehtisi huomioida kunnolla. Ahdistaa, kun ei voi kovinkaan usein istua lattialle kuuntelemaan, mitä lapsella on sanottavanaan, kun samaan aikaan pitää toimia erotuomarina ja poliisina ja olla yhtä aikaa kaikkialla. Jos lapsia olisi ryhmässä vähemmän, aikaa yhdelle lapselle olisi enemmän. Tilanteet olisivat rauhallisempia. Näin onkin silloin kun useampi lapsi on poissa (vapaapäivällä tai sairaana).

Sisäilma. Ihan yksinkertaisesti olisi kiva jos päivän aikana saisi happea kunnolla. Näillä pakkasilla ei voi jatkuvasti pitää ikkunaakaan auki. Päätä särkee nykyään jossain määrin lähes päivittäin, eikä mikään ihme.

Käyttö- ja täyttöasteiden unohtaminen. Jatkuvasti lasketaan ja tarkkaillaan sitä, että onko lasten ja aikuisten suhdeluku ihanteellinen (tähän on määritelty joku prosenttiluku). Tietysti niin päin se on tärkeää, että aikuisia on riittävästi lapsia kohden, mutta tiesittekö, että on kuulemma yhtä huono asia se, että aikuisia on liikaa paikalla (jos esimerkiksi jostain ryhmästä on paljon lapsia sairaana yhtä aikaa). Ihan oikeasti, päiväkodissa voi periaatteessa olla liikaa (!) aikuisia. Ja tämä on ratkaistu niin, että päiväkodin henkilökuntaa liikutellaan paikasta toiseen. Meidän päiväkodissa tätä ei vielä toistaiseksi olla toteutettu, mutta paineet siihen suuntaan on ilmeisesti kovat. Tässä ei kyllä voita kukaan, sillä toimintaa ei tässä tapauksessa voi oikeasti suunnitella, kun henkilökunta joutuu lähtemään milloin minnekin. Ja työntekijän näkökulmasta tämä on ihan naurettavaa. Ryhmäkoot ovat muutenkin liian suuret, ja lisäksi ryhmiltä viedään se mahdollisuus, että edes joskus olisi päiviä, jolloin meininki olisi rauhallisempaa kun osa on poissa.

Kaikki tämä johtaa siihen, että päivähoidon kentällä työntekijät pakotetaan menemään jatkuvasti siinä pärjäämisen rajalla. ”Pakko meidän on pärjätä” on hyvin yleinen lausahdus. Voidaankin kysyä mitä tässä tapauksessa on ”laadukas varhaiskasvatus”. Joskus tämä kaikki vaan turhauttaa.

Lisäksi tuohon ”mitä muuttaisit” -listaan lisäisin henkilökunnan koulutustasojen muutoksen siten, että palattaisiin siihen että kolmen hengen tiimissä olisi kaksi lastentarhanopettajaa ja yksi lastenhoitaja.

(Jätin eilen hakemuksen varhaiskasvatuksen maisteriohjelmaan.)

2 kommenttia artikkeliin ”Energianpuute

  1. momforfour sanoo:

    Samanlaisia tunteita heräsi minullakin työssäollessa… Moni on kysynyt, miten ihmeessä jaksan neljän oman lapsen kanssa, kun yksi lapsista harrastaakin paljon, mutta kyllä tämä on lomaa verrattuna päiväkotityöhön! Nautin lasten kanssa työskentelystä, mutta kiireen tunne on ikävä! Pienryhmä työskentely, jossa pystyy aidosti huomioimaan jokaisen lapsen sopii minulle paljon paremmin!

    Tsemppiä väsymyksen kanssa!

    • Susanna sanoo:

      Kiitos, eiköhän tämä tästä! Minäkin olen pienryhmätoiminnan kannalla ja yritän sitä parhaani mukaan hyödyntää, mutta siinä on usein tämä henkilökunnan määrä ja tilat rajoittavina tekijöinä, meillä on fyysisesti aika pieni päiväkoti. Mutta tätä pitää vaan yrittää kehittää, koska se on järjellä ajateltuna se paras vaihtoehto. :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s