Kartanon mailla

Urajärven kartano kuului lähes 250 vuotta aateliselle von Heideman -suvulle. Tila tuli suvun haltuun vuonna 1672, ja viimeinen von Heideman -sukuinen omistaja Lilly von Heideman kuoli 1917. Viimeiset suvun edustajat kartanossa olivat naimattomat sisarukset Lilly (1849-1917) ja Hugo (1851-1915) von Heideman. He testamenttasivat kotikartanonsa ylläpidettäväksi kartanomuseona.

Urajärven kartanomuseo on yksi maamme vanhimmista kartanomuseoista. Se avasi ovensa yleisölle jo vuonna 1928. Empiretyylisessä päärakennuksessa on Lilly ja Hugo von Heidemanin koti 1900-luvun alusta. Pihapiirissä olevan sivurakennuksen sisarukset sisustivat jo elinaikanaan museoksi ja kutsuivat rakennusta ”muistojen hiljaiseksi taloksi”. Viehättävä Hugo-herran polku johdattaa kulkijan näköalapaikka Valhallaan, jossa on vuonna 1913 pystytetty puolikaaren muotoinen pylväikkö antiikin tyyliin.” (Museovirasto)

Kävimme viikko sitten sunnuntaina Urajärvellä Asikkalassa. Se on avautunut pitkän restaurointiurakan jälkeen ja oli mielenkiintoista käydä siellä nyt uudelleen. Edellisen kerran kävimme ennen restaurointitöitä (2008?), minkä jälkeen paikka onkin ollut suljettuna viime viikonloppuun asti.

Suosittelen Urajärven kartanomuseossa käyntiä lämpimästi, sillä paikalla on kiinnostava historia. Osallistukaa ehdottomasti opastetulle kierrokselle (lähtee useimmiten tasatunnein), keskiviikkoisin järjestetään lisäksi teemaopastuksia. Oppaan kanssa paikasta saa paljon enemmän irti kuin vain itse kiertämällä, sillä varsinaisia näyttelytekstejä on aika vähänlaisesti. Oppaat osaavat kertoa paikasta kattavasti ja nyt lisäksi kerrottavaa on tietysti myös kunnostustöihin liittyvistä asioista. On mielenkiintoista kuulla siitä, millaisia valintoja restauroijat ja museoväki ovat joutuneet tekemään asioiden ja esineiden säilyttämisen suhteen: toisaalla on seinässä alkuperäistapettia, toisaalla kopio siitä, toisaalla kopion alla on alkuperäistä. Rakennus on kunnostustöissä pyritty palauttamaan siihen asuun kuin se oli 1910-luvulla, jolloin kartanon viimeiset omistajat Lilly ja Hugo von Heideman siellä asuivat. Itse rakennushan on tietenkin vanhempi.

Paikalla toimii tietysti myös ihana kahvila.

Lisää tietoa Urajärven kartanomuseosta ja kulttuuripuistosta
Blogi kartanomuseon kunnostushankkeesta: http://urajarvenkulttuuripuisto.fi/
Museovirasto, Urajärven kartanomuseo: http://www.nba.fi/fi/museot/urajarven_kartanomuseo
Rakennusperintö.fi, Urajärven kartanomuseo: http://www.rakennusperinto.fi/news/fi_FI/news_urajarvi/ 

Osoite:
Urajärven kartano ja kulttuuripuisto
Kartanontie
17150 URAJÄRVI

Kartanomuseon kahvila
Avoinna ke-su
11 – 17.30

Avoinna:
1.6.-31.8. keskiviikosta sunnuntaihin klo 11-17
Suljettu 21.-22.6.2013

Pääsymaksut:
Aikuiset 5,00 €
Lapset 7-17 v. 2,50 €
Alennuslippu 3,50 € (opiskelijat, eläkeläiset, yli 65-vuotiaat, varusmiehet ja yli 10 henkilön ryhmät)
Perhelippu (2 aikuista ja 1-4 lasta) 12,00 €
Alle 7 v. ilmaiseksi

2 kommenttia artikkeliin ”Kartanon mailla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s