Taitavinta ja koskettavinta kesäteatteria koskaan!

Ehkä parasta kesäteatteria, mitä itse olen koskaan nähnyt! Tämä voi olla aavistuksen puolueellinen kirjoitus siinä mielessä, että olen itse mukana järjestämässä Kivi-juhlia, mutta toisaalta itse näytelmän valmistamisessa ei minulla ole osaa eikä arpaa (en siis näyttele tai muutenkaan osallistu muuten kuin talkoisiin jne.). Näin Samuli Reunasen ohjaaman Aleksis Kivi -näytelmän ensimmäistä kertaa vasta ensi-illassa viime tiistaina ja nyt olen nähnyt sen neljästi. Ja voin vilpittömästi sanoa, että se on äärimmäisen loistava ja koskettava näytelmä Aleksis Kiven noususta ja tuhosta. Näytelmä perustuu Veijo Meren tekstiin ja on Meren näkemys mm. Kiven ja Charlotta Lönnqvistin epäsäätyisestä suhteesta (jonka olemassaolosta tietysti kiistellään vieläkin).

Musiikin näytelmään on säveltänyt Iiro Ollila ja hienosti onkin säveltänyt! Uudet tulkinnat Kiven runoista ovat aina tervetulleita. Tässä yhteydessä on pakko myös mainita Tanja Heikkisen ihastuttavat soolot, jotka saavat aikaan kylmiä väreitä!

Näyttelijät ovat huikeita. Esa-Matti Smolander oikeasti on Aleksis Kivi. Ei enempää eikä vähempää. Äärimmäisen taitavaa tulkintaa, jota katselee lumoutuneena koko esityksen ajan. Irja Rättö tekee Charlotta Lönnqvistin roolin niin ikään täydellisesti. Parasta näissä roolitöissä on se moniulotteisuus ja monitulkintaisuus, mihin näyttelijät yltävät. Mitään ei yksinkertaisteta. Myös muut näyttelijät onnistuvat roolisuorituksissaan – ei uskoisi heitä harrastajanäyttelijöiksi! Erityismaininnan ansaitsee myös Antti Haikkala, jolla on ties kuinka monta roolia näytelmän aikana ja jokainen on tarkasti viimeistelty, omanlaisensa hahmo. Uskottava hahmo. Jopa hauskassa ”Nummisuutarit on kirjoitettava suomeksi” -kohtauksessa Esko on omalla tavallaan erittäin uskottava! Ja hulvaton. Taitavasti ohjattu kohtaus, muuten!

Kivi-juhlat on jo jonkin aikaa järjestänyt myös teatteritaiteen perusopetusta lapsille ja nuorille. On syntynyt Teatteri Pikku Kivi, joka kävi niittämässä mainetta valtakunnallisilla Teatris 2013 -päivilläkin. Aleksis Kivi -näytelmässä nähdään runsaasti lapsia ja nuoria teatterilupauksia (ja ihan puherooleissa) ja he hoitavat työnsä oikein mallikkaasti! Etenkin näytelmän lopussa Agneksen (Nella Salminen) ja Kiven kohtaus on kaunista katsottavaa.

Tässä näytelmässä on kaikki kohdallaan! Vilpittömästi toivoisin, että ihan kaikki pääsisivät sen näkemään ja kokemaan. Helsingin Sanomatkin ylisti näytelmää teatteriarvostelussaan. Seuraava esitys on huomenna 18.6. klo 18 Nurmijärven Palojoella, Taaborinvuorella (paikalla, jossa Kivi lapsena leikki). Sen jälkeen seuraavat esitykset ovat elokuussa 20.-27.8. Lippuja saa vielä, huomiseen esitykseen niitä voi ostaa käteisellä portilta ennen esitystä ja elokuun esityksiin lippuja myy NetTicket.

Lue yleisön kommentteja täältä!

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ”Taitavinta ja koskettavinta kesäteatteria koskaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s