Tulevan syksyn suunnittelua

Kuten olen pari kertaa jo maininnut, olin/olen (vielä yhden päivän!) töissä kesä-heinäkuussa kolme viikkoa ”päivystyspäiväkodissa”. Sain ilokseni mahdollisuuden käyttää yhden työpäivistä omassa yksikössäni ja pääsin itsekseni järjestämään toimintaympäristöämme (pääasiassa ryhmämme tiloja siis). Loistava tilaisuus suunnitella rauhassa tulevan syksyn toimintaa! Minulla ei ole varsinaista suunnitteluaikaa töissä, vaikka lastentarhanopettajilla se kuuluisi olla (käytännöt vaihtelevat päiväkodeittain hyvinkin paljon) – niinpä suunnittelen pitkin vuotta aina silloin kun ehdin. Käytännössä siis aamuvuoroissa ennen kuin lapset tulevat paikalle (meidän ryhmässämme lapset viime vuonna tulivat paikalle vasta lähempänä puolta yhdeksää) tai joskus päivälevon aikaan. Paljon ideointia tapahtuu myös omalla ajalla, mutta tästä syytän myös itseäni: en osaa irrottautua kokonaan opettajaminästäni vapaa-ajalla. Ideat ja inspiraatiot eivät katso kelloa, ja silloin ne pitää vähintäänkin laittaa jonnekin ylös, joskus innostun tekemään enemmänkin.

Aloitin ”suunnittelupäiväni” siirtämällä huonekalut oikeille paikoilleen lattiavahauksen jäljiltä. Lelut pesimme jo ennen päiväkodin sulkeutumista, nyt lajittelin ne jätesäkeistä oikeisiin laatikoihin (ja laatikoihin kuvan ja/tai tekstin siitä, mitä laatikko sisältää). Siis kotileikin astiat omaan laatikkoonsa, autot omaansa ja Legot omaansa. Syksyllä meille tulevat lapset ovat hyvin pieniä, 1-2-vuotiaita, kun taas keväällä ryhmän lapset olivat suuri osa lähemmäs kolmea vuotta. Niinpä esillä olevat lelutkaan eivät voi olla syksyllä ne samat kuin keväällä. Kävin kaikki läpi, laitoin varastoon pienimmät esineet ja selkeästi vähän vanhempien lasten lelut. Esille laitoin isoimmat autot, lentokoneet, nuket, kotileikin astioita, palikoita ja niin edelleen. Alle 3-vuotiaat lapset leikkivät hyvin pitkälti rinnakkaisleikkejä: he leikkivät kukin omaa leikkiään mutta vierekkäin. Siksi on tärkeää, että samanlaisia leluja on useampi (pienimmät eivät vielä osaa ajatella toista lasta oikeasti toisena, ajattelevana ihmisenä eivätkä siksi osaa vielä esimerkiksi jakaa leluja toisten kanssa, saati ymmärtää etteivät kaikki lelut ole hänen). Nyt kotileikistämme löytyy monta muovilautasta, monta kuppia, monta lusikkaa ja monta kattilaa. Laitoin esille myös ns. monitoimileluja, siis sellaisia, mistä painamalla lähtee jokin ääni tai tapahtuu jotain muuta.

Tein seinällemme ”synttärijunan”. Jokaiselle lapselle on oma kartongista leikattu pieni junanvaununsa, jossa lukee lapsen nimi ja syntymäaika. Junat ovat kaikki peräkkäin kiinni toisissaan (ikäjärjestyksessä) ja niitä vetää veturi, jossa lukee ryhmämme nimi. Kun syksyllä on valokuvaus ja sieltä saadaan lapsista ne perinteiset tarrakuvat, laitetaan jokaisen vaunuun oma kuva. Junasta on helppo tarkistaa lasten syntymäpäivät ja muutenkin nähdä ryhmän lapset yhdellä silmäyksellä. Havainnollistava kuva alla:

Kävin läpi ryhmätiloistamme löytyvät kansiot. Niissä oli useamman vuoden ajalta kaiken maailman lippuja ja lappuja ja lomakkeita, mistä suurinta osaa ei enää tarvita. Jätin kansioihin vain oleelliset ja järjestin ne uudelleen. Nyt yhdestä kansiosta löytyy kätevästi kaikki tarvittavat lomakkeet (joita tarvitaan heti syksyllä): perustietolomakkeet (lapsen yhteystiedot ym.), kuvauslupalaput sekä aloituskeskusteluun ja varhaiskasvatusuunnitelmaan liittyvät laput. Toiseen kansioon tulee kaikkien lasten täytetyt perustietolomakkeet, jolloin yhteystiedot on mahdollista löytää tarvittaessa nopeasti. Kolmanteen tulee tulostettuina lasten varhaiskasvatussuunnitelmat sitten kun ne on tehty.

Tässä se päivä melkein menikin. Kaikenlaista olisi vielä tehtävänä. Päivä koostui siis hyvin pitkälti toimintaympäristön suunnittelusta, varsinaisen toiminnan suunnittelu jää syksyyn. Ideoita on, toivottavasti niille riittää aikaa ja energiaa alkusyksystä.

Jos lukijoissa on muita opettajia tai lastentarhanopettajia, kuulisin mielelläni omista (toimintavuoden) suunnittelukäytännöistänne! Muutkin kommentit ja ajatukset ovat tietysti erittäin tervetulleita. :)

Lisäys 11.7. klo 22.30:
Ihana uusi blogi, opettajuudesta kiinnostuneet käykää tutustumassa: http://opettajan-kahvihuone.blogspot.fi

6 kommenttia artikkeliin ”Tulevan syksyn suunnittelua

 1. Suketus sanoo:

  Kuulostaa kivalta ja tehokkaalta. Harmi, ettei vastaavaan ole oikeasti varattua aikaa työaikana. :/

  Minä en vielä ole suunnitellut mitään. Aloitan 1.8. uudessa työssä uudessa koulussa, joten toisaalta se on ihan ymmärrettävääkin. En edes tiedä mitä aineita tai luokkia lukujärjestykseeni tulee, joten suosiolla odottelen tapaamista rehtorin kanssa, jonka jälkeen vasta alan miettiä asioita. Nyt tosin tietysti jo jännitän ihan muuten vaan uutta työtä. :D

  • Susanna sanoo:

   Minullakin oli samantapainen tilanne viime syksynä, jolloin alotin nykyisessä työssäni. Aika vaikeaa mitään oli suunnitella etukäteen, kun ei oikeastaan tiennyt käytännössä mitään siitä, mitä tuleman piti. Toisaalta sitten saattoi ihan hyvällä omallatunnolla viettää lomaa ajattelematta tulevaa työtä sen kummemmin. :)

   Onnea vielä uuteen työhön (uskon että jännittää)! :)

 2. Marianna sanoo:

  Heippa :)

  Ihan ensin, aivan ihana blogi :) Eikä tämäkään lastentarhanope osaa aina suunnitella pelkästään työajan puitteissa. Oma suunnittelu syksyä varten tapahtuu, kun toinen lastentarhanope palaa töihin. Tällöin saamme kolme päivää aikaa suunnitella. Viime toimintavuonna tilanne oli hieman eri, kun olin ryhmän ainoa lastentarhanope, silloin lastentarhanopen kalenteria täyttelin jo keväällä :) Oikein hauskaa loppukesää :)

  • Susanna sanoo:

   Kiitos kehuista ja kommentista! :)

   Olisi ihana olla kahden opettajan ryhmässä, tulisi eri tavalla vaihdettua ajatuksia ehkä muutenkin. Nyt oli hauskaa olla kolme viikkoa kesäpäivystyksessä, kun ryhmään sattui viikon ajaksi neljä lastentarhanopettajaa (silloin ei pahemmin koulutustaustoja katseltu, kunhan vain oli henkilökuntaa joka ryhmässä). :D Siinä tuli saatua vertaistukea ihan kunnolla.

   Hauskaa loppukesää sinnekin, toivottavasti tulet jatkossakin kertomaan teidän toiminnastanne jne. :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s