Aleksis Kiven päivä päiväkodissa

Meillä järjestetään päiväkodissa joka viikko koko talon yhteinen lauluhetki. Yleensä mitään tiettyä aihetta tai teemaa ei ole etukäteen määrätty, mutta tällaiset erityiset juhlapäivät huomioidaan, kuten tämänpäiväinen Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivä. Luonnollisesti kaikki katsoivat minuun silloin kun lauluhetkestä sovittiin (olen mukana Aleksis Kiveen liittyvässä teatteritoiminnassa) ja niinpä vetovastuu lankesi minulle. Tehtävä tuntuikin aluksi aika haastavalta, eikä mistään Kivi-tietoudesta ollut erityisemmin hyötyä, joskaan informaatiota ei juuri tarvinnut etsiä mistään (myönnän, seitsemän veljeksen ikäjärjestys piti varmistaa Wikipediasta). Kivi ei erityisemmin kirjoittanut lapsille, vaikka Oravan laulua (Timon laulu, se ”makeasti oravainen makaa sammalhuoneessansa”) nykyään pidetäänkin lastenlauluna. En oikein voinut käydä Seitsemän veljeksen tapahtumiakaan läpi, sillä kun yleisö koostuu 1-6-vuotiaista lapsista, niin tapahtumien kuvaus tyyliin ”ne muutti metsään ryyppäämään, polttivat pari kertaa saunansa ja lopulta oppivat lukemaan päätyen siten yhteiskuntakelpoisiksi ihmisiksi” olisi ehkä vähän yliampuvaa. Pitäydyin siis lähinnä Aleksis Kiven lapsuudessa ja 1800-luvun elämän kuvauksessa. Jostainhan se Kiveen tutustuminen pitää aloittaa. Ehkä joskus koulussa lapsille tulee sitten mieleen, että ovat ainakin kuulleet Kivestä joskus.

Lauluhetki eteni käytännössä niin, että pohdimme aluksi yhdessä sitä, miksi tänään liputetaan, kuka oikeastaan oli Aleksis Kivi ja mitä tarkoittaa kirjailija. Eskarit olivatkin valveutuneita ja tiesivät päivän olevan Aleksis Kiven päivä. Näytin sitä perinteistä kuvaa Kivestä ja ”mielenkiintoisena faktana” totesin, ettei oikeastaan kukaan tiedä tarkalleen, miltä Kivi näytti – että se piirros on ainoa, joka Kivestä on tehty koska valokuvia esimerkiksi ei ole. Kysymykseen ”kuka oli Aleksis Kivi” sateli monenlaisia vastauksia: taiteilija, presidentti, runoilija… Runoilija osuikin lähelle ja lopulta päädyttiin kirjailijaan. Mitä Kivi sitten kirjoitti? Runoja, kirjoja, kirjarunoja… (kirjarunot kuulostavat mielenkiintoisilta, minkähänlaisia ne ovat?) Kerroin lapsille siitä, millaisessa ympäristössä Kivi asui lapsena (ei ollut sähköjä, televisioita, tietokoneita) ja näytin syntymäkodin kuvaa. Koska Kivi leikki lapsena paljon metsissä, mietimme yhdessä sitä, millaisia leikkejä metsissä hän ehkä leikki. Tällä aasinsillalla siirryimmekin Kivestä ehkä enemmän metsä-aiheen puolelle, sillä päiväkotimme tämän vuoden teemana on metsä.

Kuuntelimme cd:ltä Oravan laulun (Freijan ihana versio Piilometsän säveliä -cd:ltä) ja otin muutamia lapsia tanssimaan lintuina huivien kanssa sekä muutamia oravahattujen kanssa oraviksi (totuuden nimissä ne olivat kyllä nalle/karhuhattuja, mutta onneksi lapsilla on mielikuvitusta), ihan improvisaatiopohjalta. Aikuisilla oli laulun sanat ja lauloimme mukana.

”Oravan laulu kuuluu sellaiseen kirjaan kuin Seitsemän veljestä, onko joku kuullut?” Eskareista löytyi poika, joka tiesi Seitsemän koiraveljestä ja osasi nimetäkin Aapon ja ”sen pienimmän, sen Eeron”. Näytin lapsille kuvaa Riitta Nelimarkan kuvittamasta Seitsemästä veljeksestä, jonka ensimmäisillä sivuilla veljekset kulkevat rivissä ja nimesimme kaikki veljekset vanhimmasta nuorimpaan.

Seuraavaksi näytin kopioimaani kuvaa em. kirjasta, jossa näkyy tyypillinen palojokelainen maisema peltoineen, metsineen ja taloineen. ”Aleksis Kiven aikana, melkein 200 vuotta sitten, siellä oli ihan samanlaisia eläimiä kuin tänäkin päivänä.” Kuvaan kiinnitettiin sinitarralla ensin varis. Lauloimme ja leikimme kitaran säestyksellä (työkaveri soitti, minä en osaa) laulun Kolme varista. Sitten kuvaan ilmestyi jänis. Otin oman lapsiryhmäni eli alle 3-vuotiaat pupuhattujen kanssa leikkimään Jänis istui maassa. Ensin puput torkkuivat hyvin esimerkillisesti lattialla, ja taisivat olla vähän uneliaampia pupuja tällä kertaa, sillä ne olivat unohtaneet miten hypitään kohdassa ”hyppää pois, hyppää pois, hyppää pois”… ;) Pitää ehkä vielä vähän harjoitella! Pupujen jälkeen kuvaan tuli vielä karhu, ja valitsin yhden lapsen karhuhattu päässään keskelle lattiaa nukkumaan karhuksi. Otin muita lapsia karhun ympärille piiriin ja leikimme Karhu nukkuu talvipesässänsä ilman sitä lopun hippaleikkiä, jossa karhu herää ja yrittää ottaa muut kiinni. Eläinten jälkeen todettiin vielä, että Kiven aikaan lapset leikkivät paljon myös piirileikkejä, ja leikkimme siis Piiri pieni pyörii – kahdella sisäkkäisellä piirillä! Tätä olisi hauska leikkiä ulkona koko päiväkodin kanssa. Laitoin lauluhetkellä käyttämäni kuvat vielä salin seinälle, jotta lapset voivat halutessaan tutkia niitä vähän lähemmin. Kaiken kaikkiaan mielestäni ihan onnistunut lauluhetki (vaikka vähän meni yliaikaa – ajankäytön tarkkailu on heikko kohtani, etenkin salissa, missä ei ole kelloa) ja sainkin positiivista palautetta. Tällaiset antavat tietysti kaikkein vähiten niille meidän ryhmän lapsille, kun puhetta on enemmän kuin toimintaa, mutta toisaalta minusta on ihanaa, että tällaisia koko talon tapahtumia järjestetään ja halutaan tehdä yhdessä. Tavoitteina näillä lauluhetkillä onkin ennemminkin juuri se yhdessä olo ja muotoutuminen juuri ”meidän päiväkodiksi”, kuin mikään musiikkikasvatus tai vastaava. Oman ryhmän lauluhetkissä ja tuokioissa tavoitteet ovat sitten lapsiläheisempiä ja muutenkin toiminta on enemmän suunnattu juuri tietyille lapsille.

Iltani onkin sitten kulunut opiskelun merkeissä. Erityispedagogiikan perusopintoja on enää kaksi kurssia jäljellä. Aiheet ja kirjat ovat tällä hetkellä erittäin mielenkiintoisia (kurssi on nimeltään Tuen tarve ja keskittyy vahvasti sekä päiväkoti- että koulumaailmaan), mutta kyllä työpäivän jälkeen motivaatiota ja jaksamista täytyy etsimällä etsiä.

Huomenna Varhaiskasvatusmessuille iltapäiväksi!

Yksi kommentti artikkeliin ”Aleksis Kiven päivä päiväkodissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s