Kanteleella Ebeneserissä

Osallistuin tänään Lastentarhamuseossa järjestettyyn yhden iltapäivän pituiselle varhaiskasvattajille suunnatulle Kanteleella kepeästi – viisikielisen kanteleen alkeiskurssi lapsiryhmässä työskenteleville -kurssille. Kerroin ehkä jo kantelelaukkua koskevassa merkinnässäni aiemmin, että hankin oman viisikieliseni opiskeluaikana, kun teimme opiskelijaporukalla yhteistilauksen. Olen ”soitellut” kantelettani joskus yksikseni kotona ja antanut kummityttöni soittaa täällä vieraillessaan, mutta muuten se on ollut käyttämättömänä. Tiesin kyllä jo ennen tämänpäiväistä kurssia, että kanteletta voi käyttää päiväkodissa vaikkei sillä osaisi oikeastaan mitään, mutta aina se vain on jäänyt. Kantele ei ole koskaan vielä päässyt työpaikalle astikaan. Tämän iltapäivän innoittamana ehkä se päätyy sinne kuitenkin jo huomenna! Pakkohan se on ottaa heti käyttöön, ettei taas unohdu pariksi vuodeksi. Suurimpana kompastuskivenä olen kokenut ihan yksinkertaisesti kanteleen virittämisen. Minulla ei ole mitään soittajataustaa enkä oikein uskalla luottaa korvakuulooni. En oikeastaan tiedä, mistä tiedän että jokin kappale soitetaan duurissa ja toinen mollissa – opin nyt kuitenkin jonkinlaisen virityssysteemin näille kahdelle (että jotenkin viritysavaimella käännetään sitä kolmoskieltä jompaan kumpaan suuntaan ja parin ”Satu meni saunaan” -tyyppisen laulun avulla ihan vaan kuunnellaan milloin se kuulostaa oikealta). Olisihan tähänkin kaikenlaisia apuvälineitä myytävänä, mutta…

Tämä oli kuitenkin hyödyllinen kurssi siksi, että se oli suunnattu nimenomaan varhaiskasvattajille. Kantele on niiiiin hyvä ja helppo soitin lapsiryhmissä, esimerkiksi lauluhetkiin, jumppaan, päiväunille – minne vain! Sitä paitsi kanteletta voi soittaa monella muullakin tavalla kuin vain kieliä koskettamalla. :) Pitääkin heti opetella pari helppoa lorua ja laulua, mitä voi lasten kanssa lausua/laulaa! Huomenna jumppailen ryhmäni isoimpien lasten kanssa (2-3v.) ja ehkä rohkaistun ottamaan kanteleen mukaan, katsotaan. Osasyy siihen, miksi pidin kurssista niin paljon ja koin sen jotenkin tärkeäksi oli se (oivalsin tänään vasta paikan päällä), että se järjestettiin nimenomaan Ebeneserillä. Paikalla toimii nykyään mm. Lastentarhamuseo ja rakennuksessa on aikoinaan pitkään koulutettu lastentarhanopettajia. Ebeneser oli Suomen (ja Pohjoismaiden!) ensimmäinen kansanlastentarha vuonna 1888. Itse rakennuskin on kaunis (Wivi Lönnin suunnittelema vuodelta 1908) – minä haluaisin omalle työpaikalleni ne kaikki valoisat, toisistaan poikkeavat huoneet nurkkineen ja erilaisine ikkunoineen! Rakennus henkii historiaa ja varhaiskasvatuksen ja lasten arvostusta.Tässä isossa, valoisassa Lastentarhamuseon tilassa me 18 kurssille osallistujaa soitimme. Myös lapsiryhmien vierailut ovat aina osallistavia ja museosta löytyy paljon konkreettista tekemistä – pääasiassa tietysti leikkiä!Museon huoneet ovat temaattisesti koottuja, ja ne pohjautuvat fröbeliläiseen ajatteluun esim. työkasvatuksesta.
Olisipa tämän pienen kotileikkimökin voinut siirtää suoraan meidän päiväkotiimme!

Lastentarhamuseo on avoinna keskiviikkoisin klo 12 – 18 ja ryhmille sopimuksen mukaan. Kannattaa käydä, tänä vuonna juhlitaan muutenkin lastentarhatyön 125-vuotisjuhlavuotta!

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”Kanteleella Ebeneserissä

 1. tuulikki sanoo:

  Mukava kuulla, että en ole ainut jolle musiikki on heikko osa alue lastentarhaopettajana. Itse kyllä laulan mielelläni mutta en osaa soittaa mitään soitinta, joka aika ajoin harmittaa. Paljonkohan tuollainen viisikielinen kantele maksaa? Mansikka ja mustikka soinnuilla soittamaan opetteleminen ei varmaan ole aivan ydinfysiikkaa :), jospa sitä itsekin rohkaistuisi kurssille tai itse opettelemaan.

  • Susanna sanoo:

   Tosiaan, kiva kuulla minunkin puolestani etten ole ainut! Teimme opiskeluaikana joidenkin saman vuosikurssin opiskelijoiden kanssa ryhmätilauksen, jolloin saimme vähän alennusta. Jossain sadan euron molemmin puolin tuo perus-viisikielisen hinta taitaa liikkua.

   Kanteleessa parasta on se, että oikeastaan sitä voi soittaa kivasti vaikkei yhtään osaisikaan! Lapsetkin saavat siitä aikaan kauniita ääniä vaikkeivät olisi ikinä ennen kanteletta nähneetkään – kokeilin nimittäin töissä. Parivuotiaat olivat innoissaan! :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s