Oman alan messuilla

Vuosittaiset Educa-messut on jälleen koettu! Nämä olivat laskujeni mukaan ehkä viidennet messut joille osallistuin ja olen ilahtuneena huomannut, että varhaiskasvatusasiaa tuntuu olevan joka vuosi enemmän ja enemmän.

Kävin messuilla muutaman opettajakollegan kanssa ja kuuntelimme ensimmäisenä Suvianna Hakalehto-Wainion luennon lapsen oikeuksien toteutumisesta suomalaisessa varhaiskasvatuksessa. Mielenkiintoinen, ajatuksia herättävä luento! Päällimmäisenä heräsi kysymys siitä, että miksi meidänkin päiväkodissa joka vuosi pureudutaan tarkasti vanhemmille osoitettuun asiakastyytyväisyyskyselyyn ja mietitään miksi vanhemmat ovat tai eivät ole tyytyväisiä johonkin osa-alueeseen. Miksei samanlaista kyselyä ole lapsille, niille oikeille asiakkaille (vaikka inhoankin asiakas-termin käyttöä kasvatuksessa ja vältän sitä niin paljon kuin mahdollista)? Miksi emme kysy enemmän lapsilta itseltään, mitä he haluaisivat, mitä mieltä he ovat tiloistamme, toiminnastamme ja niin edelleen? Tämä täytyy ottaa puheeksi heti maanantaina henkilökunnan palaverissa tai viimeistään ensi viikolla olevassa suunnitteluillassa.

Ostin messuilta kolme kirjaa, kaikki Varhaiskasvatuksen Tietopalvelun osastolta (koska jäsenenä sai isosta valikoimasta edullisia kirjoja vielä 50% alennuksen). Jos muuten joku lukijoistani on kiinnostunut Tietopalvelun jäsenyydestä (ilmainen, ei ostovelvoitetta ja melko harvoin ilmestyvän kauden kirjan voi halutessaan helposti peruuttaa), niin minulle voi ilmoittaa sähköpostiosoitteensa – jos liittyy mukaan toisen jäsenen suosituksesta (eli tiettyä sähköpostilinkkiä klikkaamalla), saa suosittelija kivan kirjaedun. Liittyvä jäsen saa liittymislahjana valita tietystä valikoimasta kirjan viidellä eurolla. Minuun saa yhteyden kommenttiboksin tai sähköpostin kautta: pitkospuut@hotmail.com .

Ostin Inkeri Savan teoksen Katsomme – näemmekö? Luovuudesta, taiteesta ja visuaalisesta kulttuurista (2007, PS-kustannus), joka vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta! Taidekasvatus on alkanut kiinnostaa viime aikoina entistä enemmän ja haaveilenkin myös eräästä toisesta teoksesta, jonka mainoksen näin päiväkotiin tulleessa esitteessä. Musta tuntuu punaiselta (toim. Rusanen, Kuusela, Rintakorpi, Torkki) voisi olla juuri sitä, mistä minä haluaisin lukea ja oppia lisää – elämyksellisyys kuvataiteessa, varhaisiän kuvataidekasvatus ja niin edelleen. ”Varhaiskasvatuksen rakenteet mahdollistavat kuvataiteellisen työskentelyn vaikka joka päivä. Kuvataidekasvatus voi taittaa ja heijastaa elämän moninaisuutta kuin prisma valoa koskettaen säteillään kaikkea ympärillä olevaa.” Tämä kirja pitää vielä hankkia!

Toinen ostamani kirja on Tuija Karjalaisen ja Eija Leskisen Kuvallisen ilmaisun taito 2- Iloa ja ideoita kuvataiteen tekemiseen (2009, PS-kustannus). Tämä oli vähän heräteostos siinä mielessä, että olen sitä useammin kyllä selaillut, mutta jättänyt ostamatta siksi ettei se oikein ole suoraan sovellettavissa nykyiselle lapsiryhmälleni (joka siis koostuu alle 3-vuotiaista). Nyt se kuitenkin tarttui mukaan ja asettuu kirjahyllyyni odottamaan sitä päivää, kun huomaan työskenteleväni esimerkiksi eskareiden kanssa. Sekin päivä koittanee joskus, sillä minua kiinnostaa tällä hetkellä kaikenikäisten lasten ryhmät. Olen nyt toista vuotta pienten ryhmässä, jatkossa minua kiinnostaisi ehkä 3-5-vuotiaat, josta mielelläni siirtyisin kokeilemaan eskariryhmääkin. Teinhän opiskeluaikoina sivuaineenikin esi- ja alkuopetuksesta – niitäkin oppeja olisi hauska päästä joskus soveltamaan. Mitään ykkössuosikkiryhmää minulla ei tällä hetkellä ole.

Kolmantena kirjana ostin Aini-Kristiina Jäppisen teoksen Onnistu yhdessä! Työyhteisön kehittämisen 10 avainta. Tämä vain tuntui tällä hetkellä tarpeelliselta kirjalta lukea.

Lisäksi mukaan tarttui tietysti kassillinen kaikenlaisia esitteitä, joita selaillessa meinikin sitten koko eilisilta. Erittäin mukavat ja antoisat messut tänäkin vuonna! Ihanaa, miten monet opettajat haluavat kehittyä ja pysyä ajan tasalla käymällä tuolla ihan vapaa-ajallaan. :)

Mainokset

3 kommenttia artikkeliin ”Oman alan messuilla

  1. Terhi sanoo:

    Hei! Mielenkiintoinen blogi! En ehtinyt paljoakaan nyt lukea, kun pitäisi erityispedagogiikan lakitehtävää viimeistellä. Olen siis lastentarhanopettaja minäkin ja erityispedagogiikkaa luen avoimessa :) Palaan varmasti seuraamaan blogiasi!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s