Sadetta ja taidetta


Juhannuksen sää vaihteli melkoisesti. Ensin satoi, sitten oli pilvetön taivas, sitten taas satoi, sitten paistoi aurinko… Ajelimme Lahdesta Virroille ja Virroilta Tampereelle, ei toki kovinkaan suoraa reittiä. Säästä johtuen minulla ei ole juhannuksesta kovinkaan paljon kuvia.

Juhannusaattona kävimme jo perinteeksi muodostuneella juhannusristeilyllä höyrylaiva S/S Tarjanteella. Laskujemme mukaan tämä oli kai viides kerta. Viime juhannuksen risteilystä voit lukea täältä. Jatkoimme niin ikään jälleen aattoiltana vielä Muroleen kanavalle, jossa jälleen esiintyi Jani Mäkelä (tämä mainitaan myös tuolla viime kesän postauksessa). Erona viime vuoteen oli vain tuo vesisade: Mäkelä soitti pienessä teltassa, jonne halukkaat tunkivat tanssimaan. :D Tunnelma oli jälleen loistava, mitä nyt yhdestä kaatosateesta!

Juhannuspäivänä vierailimme Mäntässä taidemuseo Göstassa, josta tein erillisen merkinnän tänne. Sieltä ajoimme Visavuoreen, kuvanveistäjä Emil Wikströmin taiteilijakotiin. Saavuimme aukioloajan loppupuolella, joten ehdimme juuri ja juuri katsoa kaikki tilat ja näyttelyt läpi. Visavuoreen pitää kyllä ehdottomasti päästä uudelleen, sellaisen vaikutuksen paikka minuun teki! Ehkä seuraavalta reissulta saatte lisää kuviakin. Sitä odotellessa kannattaa tutustua paikan nettisivuihin ja käydä vaikka itsekin paikan päällä! Jatkoimme illalla vielä matkaa Tampereelle. Seuraavan kuvan Näsikallion suihkukaivo ja siihen liittyvät veistokset ovat muuten myös Emil Wikströmin käsialaa (kuten esimerkiksi Helsingin Rautatieaseman kuuluisat Kivimiehetkin).


Kävelimme Tampereella sunnuntaina sen pienen hetken kun ei satanut niin kovasti. Ihastuin näihin pikkuisiin veistoksiin, joita sattumalta löysimme tuon Wikströmin suihkukaivon takana olevasta puistosta. Pikainen googlettaminen tuotti tulosta ja Patsaanmetsästäjä-blogi paljasti patsaiden olevan kuvanveistäjä Olli Larjon taidonnäytteitä. Kiitos hänelle – rakastan tällaisia pieniä taideteoksia, joita voi sattumalta löytää (kuten esimerkiksi Helsingissä Viisas hiiri)! Vai mitä sanotte, eivätkö ole ihania:

Tämä Päätalo-fani sattui Tampereelle sopivasti: viime keskiviikkona julkistettiin uusi julkinen veistos Kalle Päätalon muistolle. Veistoksen on suunnitellut Arja Renell’ ja sen nimi on Maaltamuutto. ”Maaltamuutto sijoittuu n. 30 metrin matkalle luonnonkallio- ja betoniseinään Tammerkosken viereen kunnostettuun Alexandra Siltasen puistoon. Teos koostuu taivalkoskelaisista ihmishahmoista ja suorakaiteen muotoisista maalatuista teräs- ja Cor-Ten -osista. Kalle Päätalon hahmo on teoksen keskellä. Syksyllä teos saa vielä uuden ulottuvuuden kun valolla heijastettava teksti tulee pimeän tullen näkyviin betoniseinään. Teksti on Kallen mietelause hänen aloittaessaan ensimmäistä kirjaansa: ”Ellet yritä, et mitään saa, mutta heikommillakin lahjoilla päästään pitkälle – sitkeydellä.”” (Lähde: Tampereen kaupunki) Pakkohan sitä oli päästä katsomaan!


Lopuksi vielä yksi julkinen veistos, koska kuulemma ”toi on niin sun patsas!” En tiedä miksi, mutta onhan se! Kyseessä on Heikki Varjan teos Uutinen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s