Aistiseikkailu päiväkotiin!

Postissa saapui tilaamani varhaiskasvattajan materiaalipaketti: Aistiseikkailu – elämyksiä ja toimintaa koko vuodeksi + Aistiseikkailu-kortit. Kirja on musiikkikasvatukseen erikoistuneen lastentarhanopettaja Sanna Leena Saarisen käsialaa En ole vielä ehtinyt kokeilemaan käytännössä, mutta vaikuttaa erittäin lupaavalta ja siksi päätinkin esitellä kirjan teille heti. (Pahoittelen kännykkäkameralaatuisia kuvia.)Kirja alkaa ns. teoriaosalla, jossa on ihanan kattavasti selitetty miksi leikki, liikkuminen, musiikki jne. ovat olleellisia osia laadukkaassa varhaiskasvatuksessa. Meillä on töissä henkilökunnan kesken päätetty, että tämän toimintakauden ”kasvattajien teema” on leikki, ja ajattelin kopioida ihan seinälle asti tästä kirjasta tuon leikki-osuuden – sen verran kattavasti ja kuitenkin yksinkertaisesti se on kirjoitettu. Tämän osuuden jälkeen kirjassa päästään varsinaiseen toimintaan. Teoksen sadut liittyvät aina johonkin väriin, joten kunkin sadun ympärille voi kehitellä vaikka mitä kaikkea oheistoimintaa!

Kirjaa voi hyvin käyttää myös ilman Aistiseikkailu-kortteja, mutta ne tuovat toki kivan lisän tähän kaikkeen. Lisäksi niitä voi käyttää myös perinteisinä lorukortteja, mitä ei koskaan ole liikaa! Kortit ovat pahvisia ja aikuisen käytössä varmasti kestäviä, mutta harkitsen silti niiden laminoimista. Korteissa on siis satuun/väriin liittyvä kuva ja toisella puolella loru. Kuhunkin väriin liittyvät kortit tunnistaa korttien reunoista, jotka on värikoodattu.
Ensimmäinen satu kertoo Sami Sitruunaperhosesta. Idea on, että samaa lyhyttä satua käsitellään useamman kerran hieman eri tavalla. Tämä saattaa muuten olla yllättävän harvinaista päiväkodeissa enkä ole itsekään sitä toteuttanut – usein sadut luetaan sen yhden kerran ja that´s it. Toki lasten pyynnöstä palaan samoihin kirjoihin ja tietyt lapset haluavat kuulla aina tietyn sadun, mutta sen enempää en ole asiaa ajatellut. Tämä on siis myös varsin hyvää kirjallisuuskasvatusta (engl. literacy on tosin kuvaavampi sana, kirjallisuus-käsite painottaa liikaa kirjoja, kun kyse on enemmän siitä kirjallisuuteen kasvamisesta ja lukutaidon kehittymisestä ja koko siitä kokonaisuudesta, mikä kirjallisuuden maailmaan astumiseen liittyy).

Kirjassa on konkreettiset ohjeet, mitä missäkin vaiheessa satua tehdään, niin kehosoittimilla kuin liikuntasatuakin toteutettaessa. Jokaisen sadun kohdalla on myös paljon muita vinkkejä, miten aihetta voi käsitellä lasten kanssa: on lauluvinkkejä, kädentaitovinkkejä sekä leikki- ja toimintavinkkejä. Lisäksi on erikseen varattu tilaa omille ja lasten ideoille.

Olen innoissani kokeilemassa tällaista minulle uutta toimintatapaa, nimittäin näinkin tarkkojen ohjeiden noudattamista (vaikkakin tietysti soveltaen). On kiinnostavaa kokeilla tällaisen kokonaisuuden toteuttamista. Pitää ottaa tämä puheeksi ensi viikolla tiimin suunnitteluillassa, että mikä pienryhmäkokoonpano tähän kokonaisuuden kannalta sopisi. Mielessäni on jo erityisesti muutama lapsi, jotka niiiin nauttisivat tällaisesta!

Ja ilmainen vinkki kaikille varhaiskasvattajille! Tuo Sami Sitruunaperhonen -satu ja kehosoitin- ja liikuntasatuvinkkejä sisältävä sivu löytyy pdf-tiedostona täältä!

2 kommenttia artikkeliin ”Aistiseikkailu päiväkotiin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s