”Olen graduntekijä.”

Älä sano, että olet aloittamassa gradun tekemistä, vaan kerro kaikille, että teet gradua. Ole graduntekijä. Kerro gradunteon hyvistä ja huonoista puolista. Puhu gradunteon autuudesta. Katso itseäsi peilistä ja sano ääneen: ”Olen graduntekijä. Tosin en kovin kauan, koska graduni on jo hyvää vauhtia valmistumassa.”

Ylläoleva sitaatti on Gradutakuun ohje gradunteon aloittamiseen. Minä olen siis graduntekijä. Graduryhmän tapaamisia on ollut muutama, tähän mennessä lähinnä valmistuneiden töiden opponointeja. Viime kerralla pureuduimme meidän aloittavien graduntekijöiden aiheisiin ja ajatuksiin.

Aiemmat graduihin liittyvät mielikuvat ovat olleet sellaisia ”apua ahdistaa en tiedä mitä teen” -tyyppisiä, en ole oikeastaan kenenkään kuullut sanovan, että on innoissaan tekemässä tutkimusta tai vastaavaa. Mutta minä ainakin vielä toistaiseksi olen innoissani ja kiinnostunut enkä malttaisi odottaa, että ehtisin tehdä jotain konkreettista! Lisäksi kun kävimme läpi kaikkien kiinnostuksen kohteita ja aiheita, en malta myöskään odottaa muiden töiden valmistumista! Olin pyöritellyt etukäteen mielessäni paria kiinnostavaa aihetta, ja kun tuli minun vuoroni kertoa ajatuksistani ja suunnitelmistani, yllätyin itsekin, että itse asiassa minullahan oli jo lähes valmis aihe! Ilahduin sen saamasta vastaanotosta, on kuulemma kiinnostava aihe ja tuore näkökulma. :) Kerron varmaan enemmän sitten kun olen saanut vähän jotain konkreettisempaa aikaan, nyt kaikki on vielä niin alkutekijöissään. Mutta pidän tärkeänä, että aihe on lähellä sitä käytännön varhaiskasvatustyötä ja lasten omaa näkökulmaa.

Meillä on mielestäni hauska pieni porukka tuossa ryhmässä, joka on innokas oppimaan. Ohjaaja vaikuttaa parhaalta mahdolliselta. Se, mikä minua eniten stressaa on se, miten ikinä ehdin mitään gradua oikeasti tehdä töiden ja muiden kurssien ohessa, mutta jostain syystä se silti tuntuu ihan mahdolliselta. Ei minulla mitään tarkkaa aikataulua ole, menen omien voimavarojen ehdoilla. Joululoman käytän todennäköisesti tähän ja jos ei muuten onnistu niin ensi kesän. Näitä pakollisia kursseja osuu lähinnä tähän syksyyn ja varmaan vähän keväällekin, mutta tuskin ihan samaan tahtiin kuin tähän mennessä. Pikkuhiljaa!

Miten nämä kuvat sitten liittyvät mihinkään? Ne ovat Helsingin yliopistolta ”demoluokasta” (nyk. Playful Learning Center, ks. Hesarin juttu). Kandivaiheessa tuo luokka oli perinteiseksi päiväkotitilaksi sisustettu ja täynnä kaikenlaista materiaalia – pidimme siellä joitain toimintahetkiä vieraileville päiväkotiryhmille opiskelukavereiden havainnoidessa seinän takana (seinästä/ikkunasta näkyi siis vain toiseen suuntaan – lapset eivät nähneet havainnoijia, mutta havainnoijat näkivät ja mikrofonien avulla kuulivat lapset). Nyt huone on päivitetty 2010-luvulle tabletteineen kaikkineen. Vähän vierastan sitä tilassa näkyvää angrybirdsmäisyyttä (yliopisto tekee jonkinlaista yhteistyötä Rovion kanssa), mutta onhan tuo ihana! Ja arvatkaa mitä – meidän graduryhmämme tapaamiset pidetään aina tuolla! Istua saa tuolilla tai tyynyillä, miten vain haluaa. Pidän siitä, että tapaamiset tuntuvat näin paljon vapaamuotoisemmilta ja tuntuu, että ajatuksetkin liikkuvat jotenkin luovemmin tuollaisessa ympäristössä. Kyllä me silti asiallisesti ja ammattitaitoisesti argumentoimme ja pohdimme yhdessä graduntekoa. :)

Ja vaikken varauksettomasti mihinkään Angry Birds -juttuun suhtaudukaan, niin ovathan nuo alla olevat aika söpöjä ja saavat ehkä jotkut helpommin tutustumaan kanteleeseenkin (ja tarkoitan, että Angry Birdsit saisivat arvostukseni jos eivät olisi aina vihaisia – en osta ajatusta siitä, että olisi ok, että lapset leikkivät vain vihaisilla linnuilla – noissa kanteleissa näköjään ilmettä on sentään vähän kirkastettu)!

Olen niin innoissani näistä opinnoista! Kirjoitin tänään esseen aiheesta ”Asiantuntijaksi kehittymässä” ja tajusin, miten hyvää opettajaidentiteetilleni ja sitä kautta asiantuntijuudelleni on tehnyt yliopistolle paluu. Ihana olla tekemisissä ihmisten kanssa, jotka puhuvat samaa kieltä kanssani!

Ja vinkki kaikille, jotka tarvitsevat jonkun virtuaalisen keskustelukanavan tms. esimerkiksi opintoihin liittyen, mutta vierastavat Facebookia, tutustukaapa sellaiseen palveluun kuin Edmodo. Meille luotiin graduporukan keskusteluryhmä sinne, vaikuttaa ihan kätevältä. :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s