Lasten päivä!

Aiemmin syksyllä vähän testailimme vesivärien ominaisuuksia - mitä tapahtuu, jos vettä käyttääkin vähän enemmän? Entä jos sinisen sekaan meneekin keltaista?

Aiemmin syksyllä vähän testailimme vesivärien ominaisuuksia – mitä tapahtuu, jos vettä käyttääkin vähän enemmän? Entä jos sinisen sekaan meneekin keltaista?

Keskustelu päiväkodin aamupalapöydässä.
Minä: ”Tänään vietetäänkin Lapsen oikeuksien päivää. Mitähän se tarkoittaa?
Lapsi (3,5v.): ”Et lapset määrää!
Minä: ”Mm-m… Mut mitähän niillä oikeuksilla tarkoitetaan? Mitkäköhän on lasten oikeuksia?
Lapsi: ”En mä kyllä nyt ihan muista…
Minä: ”Ne on jotain sellasia asioita, mitä ihan kaikkien lasten pitäis saada tehdä. Mitkähän asiat olis sellasia sun mielestä?
Lapsi: ”No leikkiä!

Hyvää lapsen oikeuksien päivää! Lapsen oikeuksien sopimus täyttää tänä vuonna 25 vuotta (on muuten hurjaa ajatella, miten nuori tämä sopimus on – minäkin olen sitä vanhempi!). Päivä ei ole virallisesti liputuspäivä, mutta sitä suositellaan ja toivotaan, että se vakiintuisi. Meidän kadullamme ainakin onneksi näkyi liput tänään salossa. :)

Tämän vuoden kansallisena teemana on lapsen oikeus leikkiin. Tämä perustuu lapsen oikeuksien sopimuksen 31. artiklaan, joka kuuluu näin:

1. Sopimusvaltiot tunnustavat lapsen oikeuden lepoon ja vapaa-aikaan, hänen ikänsä mukaiseen leikkimiseen ja virkistystoimintaan sekä vapaaseen osallistumiseen kulttuurielämään ja taiteisiin.
2. Sopimusvaltiot kunnioittavat ja edistävät lapsen oikeutta osallistua kaikkeen kulttuuri- ja taide-elämään ja kannustavat sopivien ja yhtäläisten mahdollisuuksien tarjoamista kulttuuri-, taide-, virkistys- ja vapaa-ajantoimintoihin.

Kävin aiemmin tänä syksynä MLL:n seminaarissa kuuntelemassa luentoa nimenomaan tästä artiklasta, lapsen oikeudesta leikkiin. Asiantuntijalakimies Esa Iivonen tiivisti hyvin sen, millainen lapsen kasvuympäristön tulisi olla, jotta artikla kokonaisuudessaan toteutuisi (Iivosen luennon diat löytyvät MLL:n sivuilta klikkamalla tästä). Tässä suora lainaus:

– Stressittömyys
– Ei sosiaalista syrjäytymistä, ennakkoluuloja eikä syrjintää
– Sosiaalisesti turvallinen ja väkivallaton ympäristö
– Ympäristö, joka on riittävän turvallinen saastumiselta, liikenteeltä ja muilta fyysisiltä haitoilta ja joka mahdollistaa vapaan ja turvallisen liikkumisen naapurustossa
– Mahdollisuuden lapsen ja kehityksen mukaiseen lepoon
– Mahdollisuuden vapaa-aikaan
– Pääsyn ja ajan leikkiin, joka on vapaa aikuisten määräilystä
– Tilan ja mahdollisuuksia leikkiä ulkona erilaisissa ympäristöissä, tarvittaessa aikuisten tuella
– Mahdollisuuksia kokea ja leikkiä luonnonympäristössä
– Mahdollisuuksia omalle tilalle ja ajalle luoda ja muuttaa maailmaa mielikuvituksen ja kielen avulla
– Mahdollisuuksia tutkia ja ymmärtää kulttuurista ja taiteellista perintöä, osallistua siihen sekä luoda ja muuttaa sitä
– Mahdollisuuksia osallistua muiden lasten kanssa peleihin, urheiluun, muuhun virkistystoimintaan, tarvittaessa ohjaajien tai valmentajien tukemana
– Vanhempien, opettajien ja koko yhteiskunnan antaman tunnustuksen lapsen oikeuksien 31. artiklassa turvattujen oikeuksien merkitykselle

Kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa tuohon Iivosen esitelmään, siellä on moni Lasten oikeuksien sopimuksen asia käsitelty ytimekkäästi nimenomaan tämän leikkiteeman kautta.

Meidän ryhmässämme vietettiin tänään sisäleikkipäivä. Lapset saivat tuoda kotoaan lelun ja käytössämme oli omien ryhmätilojemme lisäksi sali ja pienten ryhmän tilat (he olivat retkellä aamupäivän). Itse olin pisimpään yhden pienryhmän kanssa salissa, jonne lopulta muodostui kolme erillistä leikkiä. Ryhmän lapset alkavat olla kaikki roolileikki-iässä, ja minullekin annetaan päivittäin leikeissä milloin minkäkinlaisia rooleja. Aiemmin suositut äidin ja isosiskon roolit ovat jostain syystä vaihtuneet esim. isoäidin rooliin! Lisäksi meillä on Heinähattu ja Vilttitossu ollut pinnalla nyt jo pari kuukautta, ja minusta tulee aina se heidän Hanna-äitinsä. Tänään kuitenkin sain yhden ihan ennestään tuntemattoman roolin: matovauva. Ei aavistustakaan, että mikä se oikein on. Tehtävänäni oli maata patjalla, ja minut peitettiin huiveilla. Eräs lapsista alkoi ”lukea” minulle iltasatua. Ihan kiva rooli! (Tänään minulle selvisi myös, että lintujen munat tulevat kuulemma munalaitokselta…)

Vaalitaan lasten leikkiä! Sen kautta lapsi oppii kaiken.

Lue lisää:
Lapsiasiavaltuutetun sivut
Lapsille suunnatut aiheeseen liittyvät sivut

 

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”Lasten päivä!

  1. bleue sanoo:

    Hieno teksti! Vaalitaan leikkiä, kyllä :)! Ajattelitko muuten (pääkaupunkiseutulaisena?) käydä katsomassa sen ”kohua herättäneen” Jonathan Hobinin valokuvanlyn Suomen valokuvataiteen keskuksella, kuvissa lapset leikkivät maailman tapahtumia…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s