Kuinka keskittyä lukemiseen?

Tässä loppusyksystä on jäljellä enää joitain luentoja ja tentti (kuvassa näkyvän tenttikirjan tentin tällä viikolla). Ja se gradukin, mutta ajattelen sitä vasta tuon viimeisen tentin jälkeen (johon en ole oikein jaksanut lukea, englanninkielinen e-kirja lapsihavainnoinnista tutkimusmetodina – sinänsä kiinnostava ja liittyisi jopa graduuni, mutta nyt ei vaan jaksa). Syksy on ollut pitkä ja tekemistä on riittänyt. Keväälle minulla on onneksi gradun lisäksi vain yksi kurssi (pedagoginen johtajuus, odotan innolla). Syksystä 2015 kevääseen 2016 suunnittelin olevani opintovapaalla, sillä silloin pitäisi tehdä sivuaine/-aineita, harjoitteluita ja muita sellaisia, jotka eivät automaattisesti ajoitu ilta-aikaan. Teen silloin siis sijaisuuksia päiväkodeissa sen minkä pystyn. Ja toivottavasti pystyn, sillä muuta toimeentuloa sille ajalle minulla ei ole.

Mutta tenttiin lukemisesta. Etenkin vieraskieliseen tekstiin pitää keskittyä kunnolla, jotta siitä ymmärtää jotain ja kenties jopa muistaakin vielä jotain lukemisen jälkeen. Itse pystyn keskittymään parhaiten hiljaisuudessa, mutta usein kirjastoissa on vähän liiankin hiljaista. Pääasiassa luen siis kotona, mutta koska meitä suuren osan viikosta asuu tässä yksiössä kaksi, ei keskittyminen ole aina ihan helppoa. Etenkään, kun toinen puolestaan tarvitsee jotain ääntä kirjoittamisen/lukemisen taustalle, esimerkiksi television (joka sijaitsee kirjoituspöytäni vieressä tietenkin). Mutta keksin toimivan ratkaisun!


Korvakuulokkeet ja Youtuben opiskelumusiikit! Etenkin tuo, missä kuuluu veden ääniä taustalla, oli juuri minulle sopiva. Se peitti tarpeeksi kaikki muut äänet, eikä mihinkään melodiaan tai muuhun uppoutunut liiaksi. Tällaisia voisi ladata jollekin mp3-soittimelle (vieläkö joku käyttää sellaisia vai kuuntelevatko kaikki puhelimen kautta?) ja kuunnella vaikka siellä kirjastossa, missä muuten on liian hiljaista! Kunhan vain testaa sopivan äänenvoimakkuuden, ettei kuulokkeista kuulu läpi – se on nimittäin muille ihmisille tosi ärsyttävää.

Tätä olen yrittänyt kahlata läpi tänään… Tietokoneen näytöltä on vaan niin vaikea lukea keskittyneesti! Tätä ei voinut edes tulostaa. :/

 

Millaisissa ympäristöissä te keskitytte parhaiten?

2 kommenttia artikkeliin ”Kuinka keskittyä lukemiseen?

 1. Johanna sanoo:

  Hei! Ymmärsinkö oikein pikakurkistuksella blogiisi, että opiskelet tällä hetkellä varhaiskasvatuksen maisteriksi töiden ohella? Itse olen viime keväänä valmistunut lto:ksi ja kova olisi halu jatkaa maisteriksi. Sain kuitenkin vakipaikan eskariopena ja kovasti kiinnostaisi tietää miten opiskelu onnistuisi töiden ohella? Olisitko halukas kertomaan tästä enemmän vai löytyykö aiheesta kenties jo aikasempia kirjoituksia blogissasi? :)

  • Susanna sanoo:

   Oikein ymmärsit! :) Olen siis päiväkodissa opettajana ja siinä samalla opiskelen Helsingin yliopiston maisteriohjelmassa. Riippuu aika paljon itsestä, että millä tavalla työn ohessa opiskelu onnistuu, paljon riippuu myös työpaikasta esim. työvuorojen järjestelemisen osalta (paljon vaikuttaa se, missä päin työpaikka on yliopistoon nähden, eli kauanko matkoihin menee aikaa). Käytännössä siis kaikki pakolliset kurssit alkavat aikaisintaan klo 16:15 ja päättyvät viimeistään 19:45. Eli sellaisia päiviä tulee paljon, että tekee ensin aamuvuoron töissä ja menee suoraan yliopistolle, josta pääsee sitten kahdeksalta kotiin… Kaikki pakolliset kurssit on mahdollista suorittaa tässä ensimmäisenä vuonna, mutta ne esimerkiksi minulla ensi lukuvuoteen jäävät opinnot (sivuaine, harjoittelut) voivat ajoittua myös aamupäiviin, joten on aika sumplimista että ne saa työn ohessa tehtyä. Toki jos on joustava työpaikka niin on tuo varmaan mahdollista, mutta itse päädyin siihen, että jään ensi syksystä kevääseen opintovapaalle.

   Tässä ohessa pitäisi tosiaan myös se gradu tehdä, joten on paljon ihmisestä itsestä kiinni, että miten se onnistuu. Itse olen niin alkutekijöissä vielä etten oikein osaa sanoa mitään, mutta kevään aikana ajattelin sen johonkin kuntoon jo saada – kuitenkin omasta jaksamisestani riippuen. Opintojen tavoiteaikahan on kaksi vuotta, mutta on mahdollista opiskella sen neljä vuotta – mikään kiire tässä ei sinänsä siis ole.

   Maisteriohjelmaa kyllä suosittelen lämpimästi! Paras anti on ollut se kollegiaalinen vertaistuki mistä tuolla aina iltaisin pääsee osaksi. Voi puida alaa vaivaavia asioita sellaisten ihmisten kanssa, jotka ymmärtävät täysin mitä tarkoitat ja jotka ovat kokeneet saman. Opinnoissa itsessään olisi kyllä kehittämisen varaa (kurssien punaista lankaa saa välillä ihan etsiä), mutta ei kyllä kaduta yhtään, että lähdin tuonne! Joten tervetuloa vaan! :) Ja kysy toki tarkemmin vielä jos jokin askarruttaa. Olen aiemmin kirjoittanut opinnoista aika lyhyesti, löytyy tuolta Opiskelu-kategoriasta (https://pitkospuut.wordpress.com/category/opiskelu/).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s