Sehän olen minä!

Olen aina niin otettu, kun saan ryhmäni lapsilta kuvia minusta! Yksi tällainen erityinen kuva odotti minua tänään kun tulin töihin iltavuoroon. Tässä kuvassa minä olen tuo alempi, yläpuolellani on tuo juuri 3 vuotta täyttävä taiteilija itse (kuvassa luki hänenkin nimensä, mutta poistin sen). Huomatkaa silmälasini myös!

Ihana!

Mainokset

4 kommenttia artikkeliin ”Sehän olen minä!

 1. Epäröivä sanoo:

  Hei. Eksyin blogiisi kun etsin lastentarhaopettaja- blogeja. Olen ensimmäisen vuoden lto- opiskelija Helsingin yliopistolta. Haluaisin kuulla mietteitäsi, kuinka itse päädyit alalle? Oliko sinulla vaihtoehdoissa luokanopettaja koulutusta? Entä miten työ vastasi odotuksiasi. Itse pohdin onko minusta sittenkään siihen, olenko valmis paimentamaan lapsilaumaa ja kuuntelemaan melua päivästä toiseen. Toinen huolenaiheeni on palkkaus. Paljonko sinulle jää nettopalkaksi? Palkka lienee 2000e kieppeillä, tulevaisuus huolettaa, pärjääkö… Olisi kiva kuulla ajatuksiasi ja plussia ja miinuksia töistä! Joka toinen päivä olen innoissani alan valinnasta ja toisaalta itken ja ahdistun…

  • Susanna sanoo:

   Hei, ja kiitos kommentistasi!

   Oikeastaan en edes tiedä, miten päädyin tälle alalle. Jossain vaiheessa vain huomasin, että haluan työskennellä päiväkodissa ja yliopisto oli jotenkin selkeä vaihtoehto. Tein sijaisuuksia päiväkodeissa jo ennen opiskelujakin (myös niiden aikana), joten sinänsä tiesin kyllä mitä odottaa valmistumisen jälkeen.

   Luokanopettajapuolta en ole vakavasti koskaan harkinnut. Tein esi- ja alkuopetuksen sivuaineen (25op), johon silloin vielä kuului kahden viikon harjoittelu alkuopetusluokassa (nykyään tämä on korvattu kaikenlaisilla demotunneilla ym.), ja siellä jotenkin vahvistui entisestään se, että päiväkoti on näistä kahdesta se minun juttuni.

   Sehän tässä onkin, että palkkaus ja työmäärä / työn vaativuus / vastuu eivät kohtaa. Käteen jää kuukausittain reilut 1700e, eli kyllä tätä välillä aika ”niska limassa” tekee. Toisaalta työ on parhaina hetkinään kuitenkin äärettömän palkitsevaa ja antoisaa. Lasten kehityksen seuraaminen lähietäisyydeltä on vaan hienoa.

   Suurimmat haasteet omalla kohdallani ovat niitä, mistä paljon puhutaankin: pedagogisen johtajuuden haasteet sekä opettajien ja lastenhoitajien epäselvät työnkuvat ja työnjaot. Taloissa, joissa ”kaikki tekee kaikkea” koulutukseen ja ammattinimikkeeseen katsomatta, aliarvioidaan opettajien koulutusta ja ammattitaitoa helposti. Välillä tulee olo ettei saa tehdä työtä niin hyvin kuin haluaisi, osaisi ja pitäisi. Toisaalta periaatteessa oman työn toteuttamiseen on melko vapaat kädet, mikä on osaavan henkilökunnan kannalta hyvä asia. Päiväkodeissa on kuitenkin paljon eroja (niin hyvässä kuin pahassa).

   Suosittelen myös maisteriohjelmaan hakeutumista. Sen suoritettuaan aukeaa monta ovea. Jos joskus tuntuu ettei haluakaan koko ikäänsä olla lapsiryhmässä töissä, avautuu monia muunlaisia töitä alalla (hallinnolliset tehtävät, alan kehittäminen, tutkiminen, johtaminen, projektit…). Vaikka itse olen vakaasti edelleen jäämässä kentälle töihin, helpottaa ajatella ettei se ole kuitenkaan välttämätöntä – en jää tyhjän päälle vaikka haluaisinkin joskus tehdä jotain muuta.

   Miltä opinnot ovat tähän asti vaikuttaneet? :)

   • Epäröivä sanoo:

    Kiitos hyvästä vastauksesta :)

    Opinnot ovat tuntuneet ihan mukavilta, en oikein osannut odottaa mitään. Kulunut syksy on mennyt kyllä vauhdilla, ja tuntuu että jos tämä tätä vauhtia menee niin kohta olen jo valmistunut, koulutus kun kestää vain niin ”vähän” aikaa.

    En ole koskaan ollut päiväkodissa töissä, joten se huolettaa ehkä eniten. Ensimmäinen harjoittelujakso tosin on ihan pian, joten jonkinlainen käsitys muodostuu varmasti. Toisaalta, olen myös hukassa että mitä jos en vain koe näkeväni itseäni päiväkodissa töissä, mitä muutakaan… Luokanopettajaksi pyrin ja nyt sekin tuntuu hataralta… Toisaalta , ei minulla muutakaan vaihtoehtoa ole tähän hätään..(vähän hukassa kaiketi..)

    Blogiasi oli kuitenkin mukava selailla, ja kiitos vielä kommentista. Jos sen verran vielä voi kysyä, miten eniten huomaa lastentarhaopettajan- ja hoitajan eron itse arjessa? Vastaako opet enemmän pedagogisesta suunnittelusta, ja hoitajat käytännön työstä(pukeutuminen ymsyms..) ja olet itse suorittanut maisterin tutkinnon? Tuntuiko se tarpeelliselta?

 2. Susanna sanoo:

  Kandivaihe on tosiaan aika nopeasti ohi! Harmi, että harjoitteluita on niin vähän (jostain luin, että tuosta ensimmäisestä kahdesta viikostakin pitäisi karsia…). Ekasta harjoittelusta kuitenkin saa usein sen ensikosketuksen alaan, toivottavasti oma harjoittelupaikkasi on hyvä! Suosittelen lämpimästi myös tekemään joitain lyhyitä päiväkotisijaisuuksia esim. Seuren kautta (www.seure.fi). Se on kätevää, kun voi tehdä keikkaa silloin kun itselle sopii, vaikka ihan päivä kerrallaan. Tulee nähneeksi monenlaisia paikkoja – itseäni aina hämmentää miten erilaisia saman kaupungin päiväkodit voivat olla. Tuolla tavalla saa kuitenkin hyvän käytännön kosketuksen päiväkotielämään. LTO-opintojen ensimmäisen vuoden opinnot taisivat olla pitkälti niitä perusopintoja. Se muuttui ainakin minusta kiinnostavammaksi toisena opiskeluvuonna. :)

  Opiskelen siis itse tällä hetkellä työn ohessa maisteriohjelmassa. Se on suunniteltu niin, että pakolliset opinnot alkavat aikaisintaan klo 16:15, joten käytännössä ainakin tämä ensimmäinen vuosi onnistuu työn ohessa jos vain itse jaksaa. Ensi syksystä kevääseen jään opintovapaalle, jolloin palaan väliaikaisesti Seuren listoille. Opintojen sisällössä olisi paljon kehitettävää, mutta kyllä uskon tämän olevan hyödyksi joka tapauksessa. Kentällä pystyy kyllä työskentelemään hyvin kandinakin, mutta itse ainakin kaipasin edelleen lisää tietoa ja uudenlaisia ajatuksia. Olen lisäksi sitä mieltä, että tämä ala on tällä hetkellä jotenkin käymistilassa ja jotain muutoksia varhaiskasvatuksessa on tapahduttava lähiaikoina ja mielestäni ylempi korkeakoulututkinto antaa parhaat mahdolliset eväät tässä muutoksessa toimimiseen – jonkinlainen kehittämisnäkökulma tässä on itselle syntynyt. Näen epäkohtia, joihin haluaisin puuttua, mutta joihin rahkeet ja keinot eivät riitä. Ehkä siihen juuri toivon maisteriohjelmalta välineitä.

  Meidän päiväkodissa ei kauheasti käytännössä näy opettajien ja hoitajien ero, mutta periaatteessa minä siis vastaan ryhmäni pedagogisesta toiminnasta. Opettajille kuuluu työehtosopimuksen mukainen suunnitteluaika (muistaakseni noin 3 tuntia 15 minuuttia viikossa), jolloin toimintaa ja kaikkea voi suunnitella, mutta tämä toteutuu vähän vaihtelevasti talosta toiseen. Opettajan rooli näkyy myös esimerkiksi siten, että yleensä erityistä tukea tarvitsevien lasten vasu-keskustelut ja kaikki paperityö kuuluu opettajalle, usein myös niiden lasten kohdalla, joilla on suomen lisäksi toinen kieli. Kärjistäen siis kaikki ”haastavat” tilanteet ja asiat ohjautuvat automaattisesti opettajalle. Tässä yhteydessä siis opettajien ammattitaitoon tukeudutaan, mutta suurin vaihtelu on juuri tuossa ryhmän toiminnan suunnittelussa ja toteuttamisessa. Joissain päiväkodeissa opettaja sekä suunnittelee että toteuttaa kaiken ja hoitajat hoitavat juuri nuo perushoitotilanteet. Joissain paikoissa opettaja suunnittelee mutta jakaa toteutusvastuun hoitajillekin, ja joissain paikoissa kaikki tekevät kaikkea (ja ikävä kyllä on niitäkin paikkoja, joissa kukaan ei tee mitään). Minä itse pidän myös perushoitotilanteisiin osallistumista tärkeänä, sillä myös ne ovat tilanteita, jotka voi käyttää pedagogisesti hyödyksi. Tämä korostuu etenkin alle 3-vuotiaiden ryhmissä, mutta on suositeltava toimintatapa myös vanhempien lasten ryhmissä.

  Eiköhän sinullakin suunnitelmat ja kiinnostuksenkohteet selviä opintojen edetessä, se ensimmäinen harjoittelujakso ainakin luulisi selvittävän jo ajatuksia vähän. :) Kysy vaan jos jokin vielä mietityttää!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s