Joulukalenteri: 19.12. Kirkkoretkellä lasten kanssa

19.12.

Vihjaisin eilen, että kävimme keskiviikkona retkellä meidän 3-5-vuotiaiden ryhmän kanssa. Vuorossa oli toinen koko toimintavuoden kristinuskoon liittyvistä retkistä. Toinen on seurakunnan järjestämä pääsiäisvaellus, tämä oli niin ikään seurakunnan järjestämä lapsille suunnattu kirkkohetki Lapset seimen äärellä. Uskontokasvatus kuuluu osaksi varhaiskasvatusta, mutta meillä se on melko vähäistä. Voin tunnustaa, että meillä ei tällä hetkellä tutustuta muihin uskontoihin, eikä tähänkään tämän enempää. Vanhempien kanssa keskustellaan aiheesta syyskauden alussa ja lähes kaikki ovat todenneet, että tällaiset retket ovat ihan ok, mutta jos voivat valita niin mieluummin osallistuvat vaikkapa kirjastoretkille. Niinpä olemme pitäytyneet vain näissä kahdessa.

Kävimme Helsingin Vanhassa kirkossa siinä Ruttopuiston laidalla. En ollut koskaan käynyt siellä sisällä, joten siksi tuo kiinnosti itseänikin (minusta on hauska nähdä erilaisia kirkkorakennuksia ihan ei-uskonnolliselta kannalta). En sanoisi itseäni mitenkään uskonnolliseksi ihmiseksi, pikemminkin tyypilliseksi tapakristityksi, joka nyt vain sattuu kuulumaan kirkkoon. Kaunis kirkko tuo olikin! Oli myös kiinnostavaa katsella lasten reaktioita – ryhmäni on tuskin koskaan ollut automaattisesti niin hiljaa kuin kirkkoon saavuttuamme! Asetuimme istumaan meille osoitetuille penkeille toisen päiväkotiryhmän kanssa (muita kirkossa ei silloin ollut, tilaisuus oli ihan lapsiryhmiä varten järjestetty ja etukäteen varattu) ja kirkon työntekijä alkoi kertoa lapsille huopanukkejen avulla joulun tapahtumista (tiivistetysti siis enkeli ilmoitti Marialle, että hän synnyttää Jumalan pojan -> Maria ja Joosef lähtivät vaeltamaan, etsivät majapaikkaa ja päätyvät sinne talliin -> Jeesus syntyy ja hänet lasketaan härkien syöttökaukaloon -> enkeli ilmoittaa muille syntymästä -> Itämaan tietäjät saapuvat tähden johdattamana). Välissä lauloimme muutaman laulun: Nyt sytytämme kynttilän, Heinillä härkien kaukalon, Enkeli taivaan, Joulupuu on rakennettu.

Mielestäni tuo kaikki oli mukavasti ja ymmärrettävästi kerrottu. Arvostan myös kyseisen työntekijän suhtautumista siihen, että ryhmästäni jotkut lapset alkoivat lopuksi kertoa ja keskustella siitä, miten kaikki (esim. jonkun vanhemmat) eivät usko Jumalaan ja niin edelleen. Hän totesi, että kaikki saa itse päättää uskooko, ja että hän itse kyllä uskoo. Siitä lapset siirtyivätkin sitten luontevasti keskustelemaan siitä, kuka uskoo joulupukkiin ja kuka ei (”kun on olemassa myös niitä huijareita jotka väittää että se on joulupukki!”). ;)

Olin kyllä niin ylpeä muuten niin vauhdikkaasta ja eläväisestä porukastani tuolla, he lauloivat ihanasti, käyttäytyivät asianmukaisesti ja olivat täysillä mukana. <3

2 kommenttia artikkeliin ”Joulukalenteri: 19.12. Kirkkoretkellä lasten kanssa

 1. Suketus sanoo:

  Kiinnostavaa kuulla varhaiskasvatuksen uskonnollisestakin puolesta. Onko teillä ohjelmassa joskus jotain sellaista, joka edellyttää työntekijöiltä joitakin toimia? Esim. rukoilua tai muita selvästi uskonnollisia riittejä? (Laulamista en ehkä laske sellaiseksi.)

  Tuli vaan mieleeni, koska itse tietenkin osallistun aina aika ajoin koulun kirkkoihin valvojana, mutta koska en itse kuulu kirkkoon, pitäydyn vain valvontatehtävissä, enkä esim. rukoile mukana tai osallistu muutenkaan, koska se on vastoin omaa aatemaailmaani. Mutta pitääkö pienemmille näyttää jotenkin esimerkkiä eri tavalla? Vai neuvotteletteko niin, että kirkkoon kuulumattoman työntekijän ei tarvitse osallistua noihin tapahtumiin, vaan tekee sitten muita töitä vaikka niiden lasten kanssa, jotka eivät osallistu?

  Kauhea kysymystulva, mutta aihe tosiaan kiinnostaa. Olen ollut kolmessa yhtenäisessä peruskoulussa töissä, eikä missään ole erikseen kyselty, kuka opettaja haluaa tehdä mitäkin. Toisaalta siellä kirkossa ei sitten tarvitse osallistua uskonnollisiin menoihin, vaikka sinne menisikin valvojaksi. (Enkä osallistuisi, vaikka käskettäisiinkin, mikä ei tietenkään ole oikein mahdollista…) Ja varmaan nuokin ovat neuvottelukysymyksiä tarpeen mukaan.

  • Susanna sanoo:

   Päiväkotien toimintaa ohjaa siis Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet (https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/77129/Varhaiskasvatussuunnitelmanperusteet.pdf?sequence=1). Siellä uskonnoista sanotaan seuraavaa: ”Uskonnollis-katsomuksellisen orientaation ytimen muodostavat uskonnolliset, hengelliset ja henkiset asiat ja ilmiöt. Lapsen oman uskonnon tai katsomuksen perinteeseen sekä tapoihin ja käytäntöihin perehdytään. Lapselle tarjotaan mahdollisuus hiljaisuuteen ja ihmettelyyn, kyselemiseen ja pohdintaan. Lapsen herkkyyttä ja kykyä ymmärtää sanatonta ja symbolista kunnioitetaan, tuetaan ja vahvistetaan. Lapsia lähellä olevien erilaitten uskontojen ja katsomusten tapoihin tutustutaan. Lapsen varhaiskasvatussuunnitelmassa sovitaan vanhempien kanssa uskonnollis-katsomuksellisen orientaation lapsikohtaisesta sisällöstä.” Melko ympäripyöreästi siis (mitä on muihin uskontoihin tutustuminen esimerkiksi alle 3-vuotiaiden ryhmässä?).

   Käytännössä siis mitään rukoilua tai muuta ei ole, vaikka kai sekin voitaisiin nähdä oman uskonnon tapoihin perehtymisenä. Joka tapauksessa uskontokasvatus on tunnustuksetonta. Tämä on usein kaikista orientaatioalueista se, joka jää vähimmälle huomiolle. Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet on myöskin vain suuntaa-antava asiakirja, jonka toteutumista ei periaatteessa kukaan valvo. Niinpä jokainen voi halutessaan kieltäytyä toteuttamassa mitään uskontokasvatusta (ja ikävä kyllä myös kaikkea muuta..).

   Meillä ei tällä hetkellä ole ketään, joka ei saisi osallistua näihin retkiin, mutta jos sellaisia olisi, niin heille pitäisi tietysti järjestää jotain korvaavaa toimintaa – mielellään jotain vastaavaa, jotta lapsi ei jäisi mistään paitsi (toisenlainen retki tai vaikkapa hiljentymishenkinen lauluhetki, etenkin jos tällaisia lapsia on useampia).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s