Pohjan peltojen periltä

Hyvää Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivän iltaa kaikille!

Olen käyttänyt päiväni kirjoittaen esseetä pedagogisesta johtajuudesta sekä ollut auttamassa erään arkiston järjestämisessä (lajitellut papereita kronologiseen järjestykseen, eli sellaista jota minäkin pystyn tekemään). Kalevala-aiheista päivässäni on ollut Helsingin Sanomien lukeminen, jossa aiheesta oli kirjoitus. En ollut huomannutkaan, että nyt vietetään Kalevalan 180-vuotisjuhlavuotta! Sibelius on niin näkyvästi ollut esillä, että tämä on jäänyt taka-alalle. Ehkä isommat juhlallisuudet odottavat sitten 200-vuotisjuhlassa vuonna 2035?

Täytyy myöntää, että en ole koskaan kokonaan lukenut Kalevalaa. Minulla on siitä melko vanha painos (en pysty tässä nyt tarkistamaan painovuotta), mutta se on niillä vanhoilla koukeroisilla kirjaimilla kirjoitettu, joten en ajatellut aloittaa urakkaa siitä. Olen lueskellut lapsille suunnattuja Kalevala-versioita, Koirien Kalevalaa, Kiven näkemyksiä mm. Kullervosta, kirjoittanut lukioesseitä aiheesta ja tutustunut tekstiin toki muuten, mutta itse eeposta en ole koskaan lukenut alusta loppuun. Nyt se yhtäkkiä alkoi kiinnostaa ihan toden teolla! (Kummasti heti kun pitäisi jotain opiskelujuttuja tehdä…)

Minulle tulee Hesari viikonloppuisin (perjantaista sunnuntaihin), jolloin sen ehtii ehkä lukeakin. Olen huomannut, että parasta tilauksessa onkin ollut lukuoikeus Hesarin nettiversioon! Tabletilta ehtii nopeasti ja hiljaisesti selata tärkeimmät kirjoitukset aamuisinkin ja tarvittaessa töiden jälkeen sitten palata kiinnostavimpiin artikkeleihin. Lisäksi pystyn tabletiltani lukemaan HS Kirjaston kuukauden kirjan ilmaiseksi (vielä on matkaa siihen että maksaisin e-kirjan lukuoikeudesta, vaikka perinteisiin kirjoihin uppoaakin rahaa jatkuvasti). Nyt ilmainen kirja 30 päivän ajan on SKS:n Kalevala ja opas sen lukemiseen. Aloitankin tästä!

Tutkija Merja Leppälahti toteaa, että ”Kalevalalla on edelleen vaikutusta nykysuomalaisen ajatteluun ja mielikuviin, niidenkin, jotka eivät ole varsinaisesti Kalevalaa koskaan lukeneet ja joita se ei erityisesti edes kiinnosta.” Mielenkiintoista!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s