Äänestä!

Tänään aion äänestää. Olen jo päättänyt mille puolueelle ja kenelle ääneni annan.

Olen äänestänyt aina, kun siihen on ollut mahdollisuus, lukuunottamatta seurakuntavaaleja, jotka jotenkin aina menevät ohi huomaamatta. En ole erityisen aktiivinen politiikan seuraaja, mutta etenkin nyt varhaiskasvatuslain tiimoilta olen ehkä enemmän tietoinen puolueiden ja joidenkin yksittäisten henkilöiden mielipiteistä kuin aiemmin. Moneenkaan asiaan itselläni ei ole kovin vahvoja mielipiteitä, mikä tekee esimerkiksi vaalikoneiden täyttämisestä aika vaikeaa – omat mielipiteeni sijoittuvat suurimmaksi osaksi siihen ”en osaa sanoa” tai ”ei suurta merkitystä” -osastolle, mutta en halua, että äänestämäni ehdokas on yhtä pihalla kaikesta kuin minä. Ehkä siksi vaalikoneista tarjotaankin välillä ihan kummallisiakin ehdokkaita ja niitä puolueita, joita en halua äänestää.

Ehdokas, jota aion äänestää (ja jota en aio teille tässä paljastaa, koska haluan pitää blogini kuitenkin puolueettomana ihan kirjaimellisestikin), osaa perustella mielipiteensä. Se on ehkä tärkein ominaisuus, jota toivon poliitikolla olevan: mielipiteitä ei heitellä ilmaan ilman mitään todellisuuspohjaa, vaan kaikki mitä sanotaan tai ehdotetaan, osataan myös perustaa faktatietoon. Toiseksi itselleni tärkeää on tietysti varhaiskasvatusasiat, ja niihin kyseinen ehdokas on ihan mukavasti ottanut kantaa sekä omilla nettisivuillaan että muutenkin työssään. Varhaiskasvatukseen tulee panostaa, lastentarhanopettajien koulutuspaikkoja tulee lisätä, varhaiskasvatus on lasta varten, ei vanhempien työssäkäyntiä varten, varhaiskasvatus ja päivähoito tulee käsitteellisesti erottaa toisistaan…

Muita itselleni tärkeitä teemoja on ylipäänsä koulutus, korkeakoulupolitiikka (en missään nimessä kannata ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen yhdistämistä), ympäristöasiat, kulttuuriasiat (kirjastoja tarvitaan jne.) ja tasa-arvokysymykset. Äänestämälläni ehdokkaalla tulee olla laajasti ymmärrystä myös kaikesta siitä, mistä minä itse en paljoakaan ymmärrä. Paljon olen nähnyt sellaisia mainoksia ja vaalikampanjoita, joissa ripustaudutaan vain yhteen asiaan, jonka ehdokas kokee tärkeäksi. Minä en halua, että eduskunnassa työskentelee ihmisiä, jotka ajavat yksisilmäisesti vain yhtä asiaa ja hoitaa mutu-pohjalta kaiken muun – kyllä siellä pitää olla kiinnostunut kaikesta siellä käsiteltävästä ja pitää osata hakea tietoa kulloinkin käsiteltävistä asioista. Pitää olla fiksu ja ajatteleva ihminen, jolla toivottavasti lisäksi on joko koulutusta tai aiempaa kokemusta politiikasta jollain tasolla.

Minä tästä lähden äänestyskopille, ehkä parin vaalikojun kautta. Ihan toivon, että oma ehdokkaani kävelisi vastaan, jotta voisin huikata: ”Sait juuri yhden äänen!” ;)

ENNAKKOÄÄNESTYS: käynnissä tiistaihin 14.4. asti!
VAALIPÄIVÄ: ensi sunnuntaina 19.4.

Tiivistettynä: Jos äänestät ennakkoon, eli tänään, huomenna tai ylihuomenna, voit kävellä suoraan mille tahansa äänestyspaikalle (muista henkilöllisyystodistus!). Jos taas äänestät varsinaisena vaalipäivänä viikon kuluttua, menet äänestämään siihen äänestyspaikkaan, joka sinulle on postissa tulleessa äänioikeuslapussa ilmoitettu.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s