Olin tulossa päivittämään tänne kesälomakuviani, kun WordPress yhtäkkiä onnitteli minua vuosipäivän johdosta. Oli ihan pakko tarkistaa ja kyllä – Pitkospuut näki päivänvalon tasan kolme vuotta sitten!
Kesällä en ole juurikaan päivittänyt blogiani, siihen ei ole riittänyt aikaa eikä energiaa. Huomaan vasta nyt miten väsynyt olen koko kevään ollut. Nyt alkaa jo helpottaa ja vähän jo mielessä polttelee yliopistolukukauden alku. Toisaalta olen koko ajan haikeammin mielin töiden suhteen, viimeisimmän ryhmäni lapsia on kauhea ikävä! Pari kertaa olen muutamasta heistä nähnyt untakin (sellaista että törmätään yhtäkkiä jossain). Toisaalta olen silti helpottunut siitä, että syksy tuo mukanaan vähän erilaisen päivärytmin ja pääsen keskittymään opiskeluun. Odotan innolla etenkin taito- ja taidekasvatuksen sivuainettani!
Palasimme toissapäivänä kahden viikon Ruotsin reissultamme. En viimevuosien tapaan tee nyt erillisiä matkapäiväkirjapäivityksiä, vaan isken kaikki kuvat tähän samaan merkintään. Kuvia tuli otettua tavallista vähemmän, sillä kamerani hajosi keväällä enkä ole hankkinut (vielä) uutta. Alla olevat kuvat on siis otettu kännykkäkameralla, joten jälki on sen mukaista. Kävimme alla esiteltyjen kohteiden lisäksi lukuisissa muissa linnoissa, museoissa ja vanhoissa kirkoissa. Kyllä tuolla alueella nähtävää riittäisi!
Tässä suurpiirteinen kartta siitä, millainen reissu kokonaisuudessaan oli. Se ei ole täysin paikkaansapitävä, lähinnä muistelin reittiä yöpymispaikkojemme mukaan (Linköping 2 yötä, Kalmar, Sandhamn, Malmö (3 yötä), Ängelholm, Mariestad, Örebro, Västerås, Uppsala 2 yötä ja Kapellskäristä klo 01:00 lähtenyt laiva). Emme myöskään ajaneet läheskään noin suoraa reittiä, vaan mutkittelimme siellä ja täällä. Kahdesti kävimme ilman autoa Tanskan puolella: Malmö-Kööpenhamina-Roskilde -väli edestakaisin junalla sekä edestakainen matka Helsingborg-Helsingör lautalla. Matka kesti kaikkiaan 14 yötä. Reissu alkoi keskiviikkona 8.7. klo 3:30, kun lähdimme ajamaan Lahdesta Turkuun… ensimmäisenä päivänä vähän väsytti. Ylitimme meren Siljan Galaxylla, hytti oli jossain keulassa ja sinne kuului koko ajan hirveä räminä ja meteli. Toisaalta oli kyllä nostalgiaakin, olen ollut samalla laivalla aikoinaan abiristeilyllä. :D
Ensimmäiset kuvani ovat Ekenäsin linnasta. Linnan sisällä ei saanut kuvata, joten siksi kuvat ulkopuolelta ja kahvilasta. Kävimme opastetulla kierroksella (ruotsiksi, kuten kaikki matkan kierrokset ja muut asioinnit muutamaa hotelliasiaa lukuunottamatta). Kahvilassa mies suositteli meille muitakin vastaavia kohteita ja jakoi esitteitä mukaan. Ystävällistä palvelua!
Seuraavat kuvat ovat reissun parhaasta ulkoilmamuseosta, Gamla Linköpingistä. Se on vähän kuin Seurasaari keskellä kaupunkia. Alueelle on ilmainen sisäänpääsy, ja erilaisissa rakennuksissa on oppaita kertomassa talojen historiasta. Paikka oli varsin elävä, kävijöiden lisäksi siellä oli asianmukaisesti pukeutuneita henkilöitä mm. pyykkiä pesemässä jne. Eräässä rakennuksessa pääsimme valmistamaan itse köyden vanhoilla puisilla välineillä (ei aavistustakaan miksi sitä laitetta kutsutaan). Nyt olisi hieno itsetehty pyykkinaru, kun vaan tietäisi mihin sen tässä kerrostaloyksiössä laittaisi!
Ostimme alkumatkasta Kulturarvskortetit, kulttuuriperintökortit. Sillä saa suuresta osasta museoita 50 % alennusta ja maksaa nopeasti itsensä takaisin, ainakin jos käy yhtä ahkerasti kuin me. ;) Meillä ainakin oli ihan ehdoton ostos!
Sitten se minun kohteeni, Astrid Lingdrens Näs Vimmerbyssä. Museo, joka kertoo Astrid Lindgrenistä. Kaupungissa olisi toki se Astrid Lindgrens Värld, joka varmaan vastaa jotain Muumimaailmaa, mutta meille tämä sopi paremmin. Pihapiirissä oli myös Lindgrenin syntymäkoti, joka tosin oli suljettu. Kävimme myös syömässä ihanat lihapulla-smörgåsit!
Ostimme matkalta Ruotsin karttakirjan (ei ihan niin hyvä kuin Suomen GT-kartta, mutta tässä sentään näkyy pienemmätkin tiet, toisin kuin aiemmin hankkimassamme Euroopan karttakirjassa). Suosittelen tuollaista jos lähdette naapurimaahan ajelemaan – kartassa näkyy myös erilaisia kulttuurikohteita! Kaikenlaisia linnojakin olisi niin paljon ettei kaikkia ehdi millään näkemään.
Sitten Kalmarin linna. Täällä menikin useampi tunti – kävimme ensin opastetulla linnakierroksella, sitten kaupungilla ja toisessa museossa, jonka jälkeen palasimme vielä yhdelle lyhyelle kierrokselle eri teemalla. Sisäpihalla oli lapsille suunnattua ohjelmaa. Täällä kannattaa ehdottomasti käydä!
Malmössä olimme kolme yötä. Ensimmäisenä päivänä teimme junamatkan Kööpenhaminaan ja Roskildeen, toisena päivänä kiersimme Ruotsin eteläkärkeä ja kolmantena jatkoimme ylös Helsingborgiin päin.
Yksityiskohta Roskilden kirkosta. Juuri muuta erityisen hienoa kaupungissa ei kirkon lisäksi ollutkaan.
Kahvilla käytiin Kööpenhaminassa Café Nordenissa. Huippuhyvää kahvia! Harvoin juon mustana, mutta tämä oli hyvää.
Ruotsin eteläisin piste, check!
Yksi hienoista museo-/linnakohteista, joissa kävimme. Palaan asiaan kun muistan paikan nimen…
Örebrossa kävimme jo viime vuonna, mutta sen jälkeen kaupungille oli ilmestynyt hauskoja taideteoksia – esimerkiksi nämä veden päällä ajelevat polkupyöräilijät.
Lisää ihania ulkoilmamuseoita, Vallby friluftsmuseum. Museorakennuksia, maatilan eläimiä, pullanmuruja kerjääviä kanoja ja vieressä kiekuva kukko. :)
Uppsalassa teimme pienen höyryjunamatkan. Höyryllä yhteen suuntaan ja lättähatulla takaisin!
Uppsalassa seisoi tutulla paikallaan iki-ihana kissakyltti! Ja hetki sen jälkeen vastaan käveli…
…kissa!
Uppsalassa on myös Pekka Töpöhäntä -leikkipuisto, jossa oli tietysti ihan pakko käydä.
Yksi suosikkikohteistani oli Skokloster. Yllä olevassa kuvassa on maailman vanhin lasinen kattokruunu. Siinä on todettu olevan jokin ”tauti” (etenevä kemiallinen reaktio tai joku), eikä sitä enää voida mitenkään pelastaa. Nyt se roikkuu tuossa ilman että kukaan saa koskea siihen. Lasia putoilee sieltä toisinaan, kuulemma niitä välillä löytyy aamuisin alla olevan pöydän päältä. Kattokruunu voi kestää enää viisi minuuttia, viisi kuukautta tai vaikka viisisataa vuotta, kukaan ei tiedä.
Viimeisenä päivänä kävimme vielä Carl von Linnén kesäpaikassa. <3
Matka oli ihana, vaan on se yhtä mukavaa palata kotiinkin. :)
Borta bra men hemma bäst!
Olipa kiva lukea tästä kun ajattelimme että ensi roadtrip telttailussa suuntana etelä Ruotsi (tai ainakin joku lämpimämpi kohde kun tämän kesän -1 Kilpisjärvellä:) )
Kiva kuulla! Etelä-Ruotsi on kyllä mukavaa seutua, näkemistä riittää ja lämpötilat saattavat tosiaan olla vähän korkeammat. ;) Meidän kaksiviikkoisemme aikana oli noin 15-22 astetta, tuuli vain sai sen tuntumaan kylmemmältä välillä. Matkan aikana ei pieniä kuuroja lukuunottamatta edes satanut juuri ollenkaan ennen kuin viimeisenä päivänä. :)
Ihania kuvia: olisi kyllä joku kerta tosi mukavaa reissata Ruotsissa enemmänkin, kiitos vinkeistä ;) Aurinkoisia kesäpäiviä! – Kaisu
Kiitos! Samoin sinne! :)