Guldet blev till sand

Sain keskiviikkona puhelun, että työporukalla (ja muiden tämän alueen päivähoidon työntekijöiden kanssa) olivat helmikuussa hankkineet liput Svenska Teaternin torstain esitykseen Kristina från Duvemåla, mutta joitain peruutuksia oli tullut. Olin tottakai kiinnostunut ja sanoin heti lähteväni mielelläni mukaan. Ja onneksi lähdin! Kyseessä on siis tämä Abba-miesten, Benny Anderssonin (musiikki) ja Björn Ulvaeuksen (teksti) sekä ohjaaja Lars Rudolfssonin (ohjaus ja käsikirjoitus) taidonnäyte Vilhelm Mobergin Maastamuuttajat-kirjasarjaan perustuen. Kristina från Duvemåla kertoo smoolantilaisista ihmisistä, jotka päättivät muuttaa Amerikkaan. Näytelmässä suuri paino on Kristinan ja Karl-Oskarin rakkaustarinalla, mutta muitakin teemoja nähdään: Kristinan ja Ulrikan ystävyys, maastamuutto, koti-ikävä, usko ja sen horjuminen ja niin edelleen. Minä pidin näytelmästä aivan valtavasti! En oikeastaan tiedä, mikä näkemäni musikaali olisi ollut tätä parempi. Siitäkin huolimatta, että istumapaikkani oli erittäin huono (toisen parven reunassa, pienessä loosissa taaimmaisessa penkissä) ja ehkä noin 1/3 lavasta jäi kokonaan näkemättä ja sen minkä näin, näin kahden ihmisen päiden välistä (jotka kurkottelivat hekin välillä puolelta toiselle nähdäkseen jotain). Tämä olisikin ihana nähdä ”kunnolla”, olisin valmis vaikka heti katsomaan esityksen uudelleen. Rakastin musiikkia, lavastusta, puvustusta, Maria Ylipäätä – kaikkea! Esitys kesti väliaikoineen noin 3 tuntia 40 minuuttia, eikä se tuntunut ollenkaan pitkältä.  Suosikkikappaleeni oli ehdottomasti toisen näytöksen Du måste finnas, missä Kristina kyseenalaistaa Jumalan olemassaolon, ja minkä Maria Ylipää tulkitsi niin älyttömän hienosti, että kylmät väreet menivät pitkin kehoa koko kappaleen ajan. Toinen mieleen jäänyt kappale oli kevyempi Tänk att män som han kan finnas, minkä haluaisin kyllä löytää jostain juuri näiden esiintyjien esittämänä (Youtubesta löytyy Ruotsin versio). Myös otsikon Guldet blev till sand oli ihana. Ja paitsi musiikki, niin se lavastus… sitä ei voi kyllä sanoin kuvailla, se täytyy kokea! Se laiva, veturi, viljapellon kasvu… Sopivan yksinkertaista, mutta silti aivan huipputasoa! Olen siis taustaltani täysin suomenkielinen, ruotsia osaan sen verran kuin yläasteella ja lukiossa opetettiin (yo-kirjoituksista Eximia) sekä yhden yliopistokurssin verran, mutta pysyin aika hyvin kärryillä. Lipputiskiltä olisi saanut tekstityslaitteita, mitä niitä käyttäneet kyllä kehuivat (joskin ne välillä tilttasivat), mutta lähinnä niitä kaipasin joissain lauluissa, joissa juoni kulki eteenpäin, mutta kaikesta ei saanut selvää. Päälinjat olivat kuitenkin koko ajan selviä ja muutenkin ymmärsin kyllä kaiken ainakin suurinpiirtein.

Mutta siis – Kristina från Duvemåla on ihastuttava ja ehdottomasti katsomisen arvoinen, käykää ihmeessä jos sinne vielä onnistutte liput saamaan!

(Tämän merkinnän kuvat Svenska Teaternin käsiohjelmasta, joka muuten sivumennen sanoen on sekin hintansa arvoinen!)

Advertisement

3 kommenttia artikkeliin ”Guldet blev till sand

  1. Nathalie Salingre sanoo:

    Hei! olen täysin samaa mieltä kanssasi että parhaita musikaaleja mitä nähnyt! itse olin syyskuussa katsomassa ystävien kanssa myös huonoilla paikoilla (Balkon höger) ja näi paljon näkemättä! sitten päätin että tämä tyttö lähtee uudelleen katsomaan esitystä rakkaan anopin kanssa,kahlasin loppuvuoden esitykset läpi ja saimme huippupaikat ekalta riviltä permannolta (rivi 4 tarkoittaa ensimmäistä riviä orkesterin jälkeen),paikat 52-53,lippu maksoi kappale 70e,kyllä kannatti!. siis oli niin mieletön tunnelataus kun näki näyttelijöiden ilmeet ja eleet ja se musiikki ja huippu lauluesitykset,yhtä draamaa ja kyynelehdin vähän väliä, olimme siis eilen katsomassa musikaalin päiväesitystä ja tällä kertaa Maria Ylipään tilalla oli toinen pääroolin esiintyjä jonka nimeä en nyt tiedä,laulu ei ollut ihan niin 10+ mutta kiitettävä joka tapauksessa ja näyttelijäolemukseltaan ehkä herttaisempi.liput oli,käännöslaitetta oli kiva tarkistella välillä,jos temputtaa voi katkaista virran ja laittaa päälle uudestaan. anoppi oli haltioissaan ja ihmetteli samaa että niin yksinkertaista mutta niin kauniisti toteutettu.paikan päältä sai ostaa levyn 12 e,jossa on mm.nuo tänk att män som han kan finnas,du måste finnas,guldet blev till sand yht.16 kappaletta! levyllä esiintyy mm.peter Jöback ja Helen Sjöholm eli ruotsissa esitetyn musikaalin laulajat. tänään kuunnellut ja fiilistellyt eilistä! <3 tunnelmallista joulun odotusta, toivoo Nata Salingre

  2. Susanna sanoo:

    Kiitos pitkästä kommentista! Voin kyllä kuvitella, että elämys on vielä monin verroin suurempi kunnollisilta paikoilta katsottuna! Itse haluaisin tuon cd:n nimenomaan näiden Svenska Teaternin näyttelijöiden laulamana, mutta sellaista ei taida ikävä kyllä olla. Pitää harkita vielä tuota Ruotsin versiota. :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s